Kobieta , 34 lata Od lat mam anemię z niedoboru żelaza. Jestem osobą, która je wybiórczo to, na co ma ochotę. Dieta raczej nie za bogata. Jestem wybredna i nie jem wszystkiego. Na pewno nie jadam mięsa i jego przetworów (kiełbaski, pasztety itp.) Cierpię na anemię od dawna, jednak nikt nigdy mi nie zdiagnozował powodu mojej anemii. Nie mam obfitych miesiączek, co sugeruje każdy za pierwszym obejrzeniem wyników. Moja miesiączka trwa zwykle 5-6 dni i nie zużywam przy niej nawet całej paczki podpasek. Wynik robiłam dość niedawno, bo 16 marca. Tak się przedstawiaja: WBC 5.21, normy 4.00-10.1 Neu 3.84, 1.80-7.70 LYM .975, 1.00-4.50 MONO .281, 0.00-.900 EOS .067, 0.00-.400 BASO .048, 0.00- .200 RBC 4.43, norma 3.99-5.51 HGB 5.42, 7.00-10.2 HCT 302, .350-.500 MCV 68.2, 80.0-97.0 MCH 1.22, 1.64-2.08 MCHC 18.0, 19.5- 21.7 RDW 17.1, 10.0-15.0 PLT 374, 130-390 MPV 6.75, 6.50-11.0 IRN 2.0 (6.0- 27.0) FERR 2 (10-220) IBCT 77.97 (44.80-80.60). Kał na krew utajoną - test - ujemny Poziom witaminy B12 286, norma 190-665. Mam wiele objawów niepożądanych. Męczą mnie one i utrudniają życie. Co może być przyczyną mojej niedokrwistości i co mi grozi? WBC 10e9/L RBC 10e9/L RN umol/L FERR ug/L Nie rodziłam, a boję się, że nawet bym nie donosiła ciąży... Mam 34 lata.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Katarzyna Janota 38
Lek. Katarzyna Janota Internista, Warszawa Bemowo 38 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

Pani wyniki potwierdzają anemię z niedoboru żelaza. Nie interpretuję rozmazu, ponieważ jest dość niejasno przedstawiony.

Najczęstszą przyczyną niedoboru żelaza jest jego utrata, może to być sprawa przewlekła, niezauważalna dla Pani tzw. podkrwawianie z przewodu pokarmowego (np. przy chorobie wrzodowej, przepuklinie rozworu przełykowego itd.), proszę zastanowić się, czy miewa Pani czarne, smoliste stolce. Tu wskazana byłaby konsultacja u gastrologa. Ujemny wynik badania kału na krew utajoną nie wyklucza podkrwawiania.

Inną przyczyną może być upośledzone wchłanianie żelaza, powinno się wykonać krzywą wchłaniania żelaza. Choroby szpiku raczej nie wchodzą w grę, gdyż prawidłowa jest liczba leukocytów i płytek krwi, aczkolwiek nie mogę właściwie zinterpretować części wyników w tym rozmazu, konieczne jest ich dokładne podanie z jednostkami.

Wymaga Pani diagnostyki anemii, gdyż leczenie żelazem, które nie przynosi efektów, jest bezcelowe (zakładam, że prawidłowo i regularnie przyjmowała Pani preparat żelaza), a utrzymująca się anemia pociąga za sobą wiele niekorzystnych następstw zdrowotnych. Proszę więc zgłosić się wstępnie do lekarza rodzinnego.

Pozdrawiam.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Krew i naczynia krwionośne – Układ krwionośny człowieka jest zamkniętym systemem żył i tętnic, w których krąży krew. Obieg krwi w naczyniach krwionośnych wymusza serce. Układ krwionośny wraz z układem limfatycznym i systemem naczyń włosowatych tworzą układ krążenia. Naczynia krwionośne można podzielić na: żyły, tętnice, naczynia włosowate.
  • Anemia – Anemia nie jest dolegliwością, którą można szybko i w banalny sposób wyleczyć. Wymaga ona profesjonalnego podejścia, a nie łykania tabletek zawierających żelazo na własną rękę. Anemia bowiem stanowi objaw innych chorób, często bardzo poważnych. Choroby te należy wykluczyć już po postawieniu diagnozy oraz wykonać szereg specjalistycznych badań, których podstawą powinna być morfologia krwi sprawdzająca poziom hemoglobiny.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Wyszukaj lekarza po opiniach