Mężczyzna , 22 lata Witam. Chciałbym zadac pytanie dziewczyna ma problem ma celkalie przez co miewa niedobory zelaza dostaje zastrzyki ale mimo to odczuwa braki a tabletki z zelazem podobno powoduja skutki uboczne jakies plamki na ciele i cos jeszcze czy to prawda ? a jesli tabletki sa ok to prosilbym o polecenie jakis konkretnych gdyz jedna sa hematytowe a inne nie i jaka to jest roznica . Prosiłbym o radę w tej sprawie. Z gory dziekuje :)
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Przepraszamy za błąd techniczny.
Ponownie przesyłamy odpowiedź na Pana pytanie:
Jeżeli lekarz zlecił podaż żelaza w formie dożylnej, to zalecamy kontynuować terapię. Po 14 dniach leczenia należy ponownie wykonań badania krwi. Przy skutecznej suplementacji hemoglobina wzrasta 1mg/dl tygodniowo. Leczenie może trwać nawt 6-8 tygodni. Odradzamy działanie na własną rękę. Dodatkowo należy skupić się na bezwzględnym wyłączeniu glutenu z diety. Znajduje się on w pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie, kamucie, orkiszu i pszenżycie. Należy szczególną uwagę zwracać na składniki spożywanych produktów, np. proszek do pieczenia, przyprawy, piwo, ciastka itd. Producenci często stosują dodatek glutenu w swoich wyrobach. Ważnym jest, aby całkowicie zminimalizować możliwość pojawienia się ponownej reakcji zapalnej jelit na gluten, która skutkuje zaburzeniami wchłaniania żelaza. Oprócz metod farmakologicznych zalecamy także włączyć żelazo do codziennej diety. Najlepszym jego źródłem jest mięso, podroby, ryby oraz owoce morza. W nich zawarte jest żelazo hemowe, które jest znacznie lepiej przyswajalne przez organizm i jego wchłanianie w mniejszym stopniu zależy od innych składników diety. Przyswajalność zmniejsza jedynie wapń. Natomiast żelazo niehemowe znajduje się w niektórych roślinach. Należy jednak pamiętać, że wchłanianie żelaza niehemowego ograniczają takie substancje jak błonnik, fityniany, polifenole czy szczwiany. Zatem na przykład żelazo zawarte w płatkach owsianych będzie ograniczane przez jednoczesną dużą zawartość błonnika (kilkugodzinne namaczanie płatków zwiększy przyswajalność żelaza). Można zwiększyć proces wchłaniania żelaza poprzez dodatek produktów bogatych w witaminę C. Przyjmowanie żelaza z posiłkami, kawą, herbatą, mlekiem, kakao – znacznie osłabia wchłanianie. Odwrotne działanie ma natomiast przyjmowanie żelaza na czczo oraz popijanie sokiem z owoców.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Typowym objawem nietolerancji glutenu są problemy trawienne po spożyciu produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień czy owies, takich jak chleb, makaron oraz ciasto. Zgaga, wzdęcia, bóle brzucha mogą jednak oznaczać również inne schorzenia, dlatego...

Niedokrwistość z niedoborów (żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12)

Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza

Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać wiele badań i na na ich podstawie oraz na podstawie szczegółowego wywiadu wdrożyć odpowiednie leczenie. Najczęściej wykonuje się oznaczenie parametrów krwi - morfologię, oraz oznacza poziom żelaza (Fe)...

Anemia (niedokrwistość) - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Niedokrwistość z niedoborów (żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12)

Niedokrwistość z niedoboru żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12 to dolegliwość, która może zostać wyleczona przez zmiany w diecie. Anemii nie należy ignorować, ponieważ zaburzenie funkcjonowania krwi jest zawsze sygnałem alarmowym dla organizmu....

Objawy celiakii - przyczyny, objawy ze względu na rodzaj, diagnostyka, leczenie

Celiakia - charakterystyka, objawy, rodzaje, diagnostyka,leczenie

Co to jest celiakia? To choroba, która dotyka jelita cienkiego. Cechą charakterystyczną celiakii jest nietolerancja glutenu, czyli białka występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu. Dieta bezglutenowa wyklucza więc możliwość spożywania produktów do wykonania,...

Niedokrwistość z niedoborów (żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12)

Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12

Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 to dość często występujące schorzenie krwi, które powoduje zaburzenie syntezy DNA i upośledzenie dojrzewania jąder komórkowych. O niedokrwistości można mówić wtedy, gdy wartość hemoglobiny we krwi obniży się poniżej...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Dieta eliminacyjna - komu jest potrzebna?

Alergia pokarmowa prowokowana jest niektórymi składnikami, które zawarte są w produktach spożywczych (alergeny). Na alergeny pokarmowe najbardziej wrażliwe są dzieci. Najczęstsze objawy alergii to wysypki skórne, bóle brzucha, biegunki, wymioty, zaparcia....

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego, która ma miejsce wkrótce po spożyciu produktu spożywczego nietolerowanego przez organizm alergika. Nawet niewielka ilość alergenu może spowodować wystąpienie objawów alergii: problemów ze strony układu...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO)

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czy warto rezygnować z glutenu? Wypowiedź: Maryla Biernacik-Bańkowska, Revitum SA. Gluten to wróg szczupłej sylwetki - tak niestety twierdzi wiele osób. Diety oparte na eliminacji tego składnika cieszą się powodzeniem, szczególnie na forach internetowych....

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Uczulenie na gluten - celiakia, objawy, przyczyny

Uczulenie na gluten - celiakia, objawy, przyczyny

Jeżeli obawiamy się uczulenia na gluten, naszą uwagę powinien przykuć problem apetytu, nadmierna szczupłość i dolegliwości związane z niestrawnością. Ponadto zwiastunem uczulenia na gluten są zaburzenia odporności i pojawiające się w wyniku tego częste...