Osoba Zrobiłem sobie morfologie (mężczyzna 30lat), ale niektóre wartości przekraczają norme - w wiekszości to te %: WBC 6,7 ok NEUT 2,7 ok NEUT% 40,2% obnizony [45-75] LYMPH 3,4 ok LYMPH% 51,4% podwyzszony [20-48] MXD 0,6 ok MXD% 8,4% podwyzszony [2-8] RBC 5,24 ok HGB 16 ok HCT 43,4 ok MCV 82,8 ok MCH 30,5 ok MCHC 36,9 podwyższony [32-36] RDW-SD 34,5 obnizony [34,6-45,6] PLT 250 ok PDW 12,3 obnizony [12,3-19,5] MPV 9,9 ok P-LCR 25,5 oraz rozmaz: SEG 51 LYMP 41 MONO 8 Jestem osłabiony, senny czasami miewałem lekkie zawroty głowy. Miałem niskie żelazo parę miesięcy temu i teraz się ustabilizowało FE 20,3 (potas 4,2 sod 144, glukoza 5,5 cholesterol 4,5). Byłem już i u rodzinnego (za mało ruchu powiedział) u specjalisty (nerwy) i u neurologa, który kazał zrobić tomografie, a z mózgiem wszystko ok (5 lat temu miałem zapalenie nerwu wzrokowego i teraz kontrolnie kazali zrobić czy nie ma zmian demielnizacyjnych i na szczeście nie ma). A moje samopoczucie jest średnie, osłabiony senny i słaby.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Niski poziom żelaza i niedokrwistość z tego powodu jest czymś częstym i niegroźnym u kobiet. Natomiast jeśli niedobór żelaza pojawia się u mężczyzny (nie ma Pan niedokrwistości) może to oznaczać problem dalece bardziej poważny. Takie choroby jak: choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, żylaki przełyku czy nawet nowotwór jelita grubego (również inne nowotwory) mogą dawać i spadek poziomu żelaza i osłabienie. 

Przesunięcie populacji białych krwinek w kierunku limfocytów ale bez limfocytozy czy leukocytozy może świadczyć o przewlekłej infekcji bakteryjnej lub wirusowej, która również może powodować uczucie osłabienia. Czekają Pana długie i często nieprzyjemne badania w celu znalezienia przyczyny ale warto się podjąć szukania. Zwłaszcza, że może to być schorzenie bardzo poważne. Zacząłbym od kolonoskopii i gastroskopii. 

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie krwi – Badania krwi są bardzo popularnym narzędziem diagnostycznym. Zarówno morfologia krwi, jak i pomiar cholesterolu czy glukozy może dać wiele informacji o tym, co dzieje się wewnątrz organizmu, a nawet co może się stać (np. podniesiony poziom glukozy ostrzega przed cukrzycą, a nieprawidłowy lipidogram oznacza zwiększone ryzyko miażdżycy).
  • Pobieranie krwi

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Białaczka - objawy, rodzaje, leczenie

Anemia a białaczka

Anemia i białaczka bardzo często współistnieją ze sobą. Można wręcz stwierdzić, że objawy niedokrwistości wpisują się w pełen obraz dolegliwości u chorych na białaczkę. Należy jednak rozróżniać te dwie choroby. Anemia to zbyt mała ilość hemoglobiny, czemu...

Białaczka - objawy, rodzaje, leczenie

Zespoły mieloproliferacyjne

Rodzaje i leczenie białaczki to grupa chorób nowotworowych polegających na pojawieniu się nieprawidłowych zmian w komórkach szpiku kostnego. Mutacje te prowadzą do nadprodukcji jednego lub kilku składników krwi - płytek, krwinek białych lub czerwonych....

Obniżona odporność

Osłabienie - przyczyny, objawy, leczenie

Osłabienie to nie tylko efekt przemęczenia. Osłabienie może być jednym z sygnałów wysyłanym przez organizm, że dzieje się w nim coś bardziej poważnego. Jakie są objawy osłabienia? Jakie mogą być przyczyny osłabienia i jakie możemy podjąć kroki do jego...

Choroby i dolegliwości

Anemia i jej przyczyny

Anemia i jej przyczyny

Anemia, inaczej nazywana niedokrwistością, to choroba związana z niedoborem hemoglobiny. Jest to białko, które znajduje się w czerwonych krwinkach, czyli erytrocytach. Wywołuje ją najczęściej zbyt mała ilość żelaza w codziennej diecie. Anemia może być...

Uroda

Czy można przedawkować marchewkę?

Czy można przedawkować marchewkę?

Jak to możliwe? W końcu wpajano nam od dziecka, że to jedno z najzdrowszych warzyw i należy się nią zajadać bez skrupułów już od 3. miesiąca życia. Owszem, nie można podważyć jej właściwości odżywczych i korzyści jakie przynosi jej jedzenie. Jednakże...

Choroby i dolegliwości

5 niepokojących objawów, których nigdy nie należy ignorować

5 niepokojących objawów, których nigdy nie należy ignorować

Wielu ludzi ma tendencję do ignorowania swoich dolegliwości, tłumacząc sobie, że ich przyczyna nie jest na pewno związana z niczym poważnym i nie warto zawracać głowy lekarzowi. Czasem jednak te lekceważone objawy mogą być oznaką poważniejszych chorób....

Przeszczep nerki

Przeszczepy od żywych dawców

Przeszczepy od żywych dawców

Przeszczepy od żywych dawców nadal nie cieszą się w Polsce największą popularnością. Pacjenci w wielu przypadkach po prostu wstydzą się poprosić członka swojej rodziny o tak wielkie poświęcenie, krewni z kolei obawiają się o swoje zdrowie. Choć w minionym...

Bieganie

Wychłodzenie organizmu

Wychłodzenie organizmu to stan, kiedy temperatura ciała człowieka jest niższa od normy fizjologicznej (36 stopni Celsjusza), co jest spowodowane bardzo szybką zmianą temperatury w wyniku niezdolności wytwarzania ciepła. Stan wychłodzenia ma miejsce,...

Choroby i dolegliwości

Jak wpływa na nas słońce?

Jak wpływa na nas słońce?

Chociaż dużo się mówi o destrukcyjnym działaniu promieni słonecznych, np. na skórę czy oczy, warto wiedzieć, że słońce jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa pozytywnie nie tylko na samopoczucie, ale też obniża ciśnienie krwi...

Wyszukaj lekarza po opiniach