Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Witam. Zbilansowana dieta oraz odpowiedni czas spożywania posiłków powinny "dodać" energii. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Ogólne wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Podstawowym substratem energetycznym są węglowodany oraz tłuszcze. Węglowodany powinny dostarczać 55-60% energii w codziennej diecie, tłuszcze zaś 25-30%. Węglowodany proste, obecne w jasnym pieczywie, słodyczach, białym ryżu i makaronie, dodają energii szybko i na krótko. Z kolei węglowodany złożone (ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, naturalne płatki śniadaniowe, surowe warzywa) energię wydzielają porcjami i trwa to dłuższy czas, dlatego po spożyciu tych produktów energii wystarczy nam na o wiele dłużej. Dlatego tez te produkty powinny stanowić podstawę diety.
Pozdrawiam Dietetyk Monika Majcher-Lipiejko
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty dodają energii człowiekowi? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co konkretnie jeść, aby być zdrowym? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dieta na przyrost masy mięśniowej dla 15-latka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wartościowy posiłek pozwalający zachować energię i sprawność umysłową – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zrzucenie 5 kg w racjonalny sposób – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakich produktów spożywczych należy szczególnie unikać w czasie ciąży? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Spożywanie potraw węglowodanowych i zachowanie wagi – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Ryba stanowi znakomitą część zdrow