Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Witam. Zbilansowana dieta oraz odpowiedni czas spożywania posiłków powinny "dodać" energii. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Ogólne wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Podstawowym substratem energetycznym są węglowodany oraz tłuszcze. Węglowodany powinny dostarczać 55-60% energii w codziennej diecie, tłuszcze zaś 25-30%. Węglowodany proste, obecne w jasnym pieczywie, słodyczach, białym ryżu i makaronie, dodają energii szybko i na krótko. Z kolei węglowodany złożone (ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, naturalne płatki śniadaniowe, surowe warzywa) energię wydzielają porcjami i trwa to dłuższy czas, dlatego po spożyciu tych produktów energii wystarczy nam na o wiele dłużej. Dlatego tez te produkty powinny stanowić podstawę diety.
Pozdrawiam Dietetyk Monika Majcher-Lipiejko

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty