Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

zgadza się - na celiakię aktualnie nie ma leku. Jedynym zabezpieczeniem jelit jest stosowanie diety bezglutenowej.


Jednakże należy pamiętać, że dieta ta jest bardzo restrykcyjna i wymagająca - stąd uważam, że warto się dokładnie zdiagnozować.


Pozdrawiam
Joanna Wardenga

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Celiakia – Celiakia (inaczej choroba glutenowa, choroba trzewna) jest to schorzenie związane z nietolerancją frakcji białek zawartych w ziarnach: pszenicy (gliadyna), jęczmienia (hordeina), żyta (sekalina) i owsa (awenina), które noszą wspólną nazwę glutenu. Jego szkodliwość zależy od struktury, czyli od sekwencji zawartych w nim aminokwasów.
  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Choroby i dolegliwości

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit? Wszystko, byle bez glutenu Nie...

Dieta na zaparcia

Dieta bezglutenowa - charakterystyka, gluten, zdrowie, stosowanie

Dieta bezglutenowa - charakterystyka, gluten, zdrowie, stosowanie

Dieta bezglutenowa jest stosowana przez osoby uczulone na gluten i chorujące na celiakię. Nie zaleca się jej jednak ludziom zdrowym, dlatego że wykluczenie z jadłospisu zbóż bogatych w gluten idzie w parze ze zbyt małą ilością węglowodanów, potrzebnych...

Objawy celiakii - przyczyny, objawy ze względu na rodzaj, diagnostyka, leczenie

Dieta bezglutenowa - fakty i mity

Dieta bezglutenowa - fakty i mity

Osoby chore na celiakię, nie mają wyboru, muszą przestrzegać diety bezglutenowej. W ich przypadku nie jest to kwestia mody czy chwilowej fanaberii. Stosują ją, bo od tego zależy ich zdrowie. Na dietę bezglutenową często przechodzą też osoby, bez stwierdzonej...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO)

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czy warto rezygnować z glutenu? Wypowiedź: Maryla Biernacik-Bańkowska, Revitum SA. Gluten to wróg szczupłej sylwetki - tak niestety twierdzi wiele osób. Diety oparte na eliminacji tego składnika cieszą się powodzeniem, szczególnie na forach internetowych....

Dieta dla dzieci

Dieta bezglutenowa dla dziecka

Dieta bezglutenowa to specjalna dieta, która jest stosowana w leczeniu i profilaktyce celiakii, czyli nietolerancji glutenu. Stosowanie takiej diety nie jest proste. W większości produktów sprzedawanych w sklepach znajduje się gluten. Jak w takim razie...

Produkty żywnościowe

Gluten - nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

Gluten - nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

Przybywa dowodów na to, że stosowanie diety bezglutenowej przez zdrowe osoby to nie najlepszy pomysł. Może to być ryzykowne m.in. dla serca. Gluten, czyli białko roślinne występujące w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto i jęczmień, u niektórych...

Diety dla alergików

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Czym jest dieta bezglutenowa? Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj białka, ale taki, który nie występuje w jajkach czy mięsie. Jest on obecny w pszenicy, życie i jęczmieniu, co oznacza, że...

Choroba glutenowa

Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Celiakia (inaczej choroba glutenowa, choroba trzewna) jest to schorzenie związane z nietolerancją frakcji białek zawartych w ziarnach: pszenicy (gliadyna), jęczmienia (hordeina), żyta (sekalina) i owsa (awenina), które noszą wspólną nazwę glutenu. Jego...

Diety dla chorych

Stomia - opis, dieta, zasady żywienia chorych

Stomia, nazywana również przetoką jelitową, odbytem brzusznym, odbytem sztucznym lub przetoką moczową, to operacyjnie wytworzone połączenie narządów wewnętrznych (najczęściej jelita grubego) ze skórą. Dieta przy stomii jest bardzo podobna do diety dla...