Co jeść przy uczuleniu na żyto?

witam mialam ostatnio robione testy skorne i wyszlo mi ze jestem uczulona na zyto .To znaczy ze nie powinnam jesc chleba ?czy jest to niebezpieczne?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Alergia. Fakty i mity

Czy człowiek rodzi się z alergią? Czy można być uczulonym na nieszkodliwe wcześniej alergeny? Czy alergia to to samo, co nietolerancja pokarmowa? Zobacz popularne fakty i mity na temat alergii.

Wszystko zależy od rodzaju uczulenia na żyto. Jeżeli jest to alergia typu IgG zależnego może Pani spożywać produkty nie zawierające żyta w swoim składzie, a ewentualnie zanieczyszczenie tym zbożem nie będzie dla Pani organizmu zauważalne. Zatem chleb pszenny będzie dla Pani bezpieczny. Jeżeli alergia jest związana z obecnością przeciwciał klasy IgE wtedy nawet niewielka ilość żyta może wywołać negatywne objawy. W takim wypadku powinna się Pani ograniczyć do spożywania produktów bezglutenowych bez żyta (ze specjalnym oznaczeniem jak przekreślony kłos). Nie będą one zawierały w swoim składzie nawet śladowych ilości tego typowo glutenowego zboża.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty