Alergia. Fakty i mity
Czy człowiek rodzi się z alergią? Czy można być uczulonym na nieszkodliwe wcześniej alergeny? Czy alergia to to samo, co nietolerancja pokarmowa? Zobacz popularne fakty i mity na temat alergii.
Witam,
tak należy wyeliminować z diety wszystkie mączne produkty z uwagi na domieszki różnych zbóż w mąkach.
Wszystko zależy od rodzaju uczulenia na żyto. Jeżeli jest to alergia typu IgG zależnego może Pani spożywać produkty nie zawierające żyta w swoim składzie, a ewentualnie zanieczyszczenie tym zbożem nie będzie dla Pani organizmu zauważalne. Zatem chleb pszenny będzie dla Pani bezpieczny. Jeżeli alergia jest związana z obecnością przeciwciał klasy IgE wtedy nawet niewielka ilość żyta może wywołać negatywne objawy. W takim wypadku powinna się Pani ograniczyć do spożywania produktów bezglutenowych bez żyta (ze specjalnym oznaczeniem jak przekreślony kłos). Nie będą one zawierały w swoim składzie nawet śladowych ilości tego typowo glutenowego zboża.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na żyto a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Alergia na trawy i żyto – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Uczulenie na pszenicę i żyto a uczulenie na gluten – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy mając alergię na zboża nie mogę spożywać tych produktów? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska