Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Niestety nie mam wyników Pani badań przed sobą, tych alergologicznych, nie mogę się w żaden sposób odnieść do postawionego rozpoznania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy nie mam enzymu rozkładającego histaminę? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Czy mogę mieć astmę? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co mogą sugerować takie silne pokrzywki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Uczulenie na wszystkie zapachy kwiatów, owoców, warzyw i barwniki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Duszności i świszczenie po wysiłku fizycznym – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Czy te duszności świadczą o alergii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co mam robić z powiększonym migdałem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy leki na astmę muszę przyjmować cały rok? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy duszności i brak możliwości podniesienia głosu to objaw alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Wybudza ze snu między trzecią a piątą nad ranem. Od objawów do diagnozy mija siedem lat
Eksperci alarmują: w Polsce nadal jest gigantyczny
Alergii mówimy STOP
Pokrzywka i katar alergiczny to objawy, których do
Pojawia się między pierwszą a czwartą nad ranem. Znak, że już najwyższy czas zadbać o wątrobę
Badania kobiet, które spały mniej niż pięć godzin