Co mam robić przy dusznościach?

Tydzień temu byłam u alergologa, ponieważ łzawią mi oczy i dostaję kataru, czasem ciężej się oddycha. Miałam spirometrię, po której Pani doktor stwierdziła astmę. Testów na pyłki w okresie pylenia ponoć sie nie robi, więc zrobiła mi testy skórne na surowe warzywa i owoce. Największy bąbelek był przy histaminie, na pozostałych jakies nieznaczne, powiedziałabym że raczej delikatne podrażnienie od ukłucia. Przy papryce jedynie było widac coś jak ukąszenie od maleńkiego komara :) Mimo to, lekarka stwierdziła alergie na: pomidory, kiwi, banana, jablko, brzoskwinie, winogrona, truskawki, papryke, cytryne, cebule, marchew, orzechy. Dostałam steryd wziewny jeśli poczuję, że się duszę (Zafiron), i Clatre na alergię. Oprócz tego mam ograniczyć wspomniane wyżej warzywa i owoce i nie jeść nić zawierającego histaminę (np. czekolada, piwo, niektóre ryby, kiszonki, wołowina itd.). Od kilku dni odczuwam rekordowy spadek nastroju, jakieś stany lękowe, niepokoje, humor taki, że nic tylko usiąść i płakać. Do tego od dwóch dni nie mogę spać z powodu albo stresu, albo astmy, albo alergii (sama nie wiem). W momencie zasypiania czuję, że nie mogę wziąć do końca wdechu. Coś jakby gardło się na chwilę przymykało w momencie odpływania w słodki stan sennej nieświadomości, i w tym momencie wybudzam się ze strachem, że nie mogę oddychać. Jak tylko wraca świadomość i się wybudzam, oddycham bez problemu. Miałam tak już dwa razy w życiu, rok temu, w czerwcu. Dzisiaj zastosowałam na te chwilowe duszności Zafiron, oddycha się lepiej, mimo to nie udaje się zasnąć, przy zasypianiu odczuwam takie lekkie przyduszenie ogólny niepokój. Nie działa zmiana pozycji na mniej leżącą, czy na boku, na plecach, na brzuchu, to samo. Pytania: 1. Jak mogę sobie pomóc z tym zasypianiem? Pić jakieś herbatki z melisy na uspokojenie, czy inne ziółka? Następna wizytę u alergologa mam za miesiąc, ale nie wyobrażam sobie nie spać tyle czasu. 2. Czy Clatra może powodować takie drastyczne spadki nastroju w kierunku depresji i stanów lękowych? PS: mam 38 lat, żadnych chorób przewlekłych, miesiąc temu miałam zapalenie oskrzeli i antybiotyk Augmentin. Zapalenie oskrzeli zdarzało mi się co 2-3 lata zawsze w lipcu/sierpniu. Wyniki krwi i EKG w porządku.
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty