Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
orkisz jest gatunkiem należącym do rodzaju pszenicy, dlatego nie zalecałabym go jako zamiennika. Mąkę pszeniczną można zastąpić kukurydzianą, ziemniaczaną, z amarantusa lub ryżową. Polecam przepisy jak przy diecie bezglutenowej. W razie wątpliwości, proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Alergia krzyżowa u 22-latka – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Alergia na gluten, mleko i pszenicę a dieta – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prośba o przepis na potrawę bez glutenu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- AZS i alergia wziewna, astma oskrzelowa i alergia krzyżowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski