Odkryto nowe grupy krwi
Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
Dzień dobry :)
Przyczyny mogą leżeć po stronie źle zbilansowanej diety. Niskie spożycie produktów będących źródłem żelaza, a jednocześnie łączenie ich z produktami bogatymi w związki ograniczające jego wchłanianie może skutkować powyższymi problemami.
Poniżej podaję krótką ściągawkę do przeanalizowania pod kątem swojej diety.
Produkty będące źródłem żelaza:
- wołowina, wieprzowina, drób, ryby;
- kasza gryczana;
- nasiona roślin strączkowych: soja, fasola, groch;
- pestki dyni, ziarna sezamu, migdały, orzechy laskowe;
- niektóre warzywa (brokuły, szpinak, groszek zielony, buraki);
- koper, natka pietruszki;
- suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki);
- amarantus.
Wchłanianie żelaza zwiększają:
- witamina C (czarna porzeczka, papryka czerwona i zielona, brukselka, kapusta, kalafior, truskawki, kiwi, pomarańcze, pomidory);
- obecność aminokwasów zawartych w białku mięsa, drobiu i ryb.
Wchłanianie żelaza zmniejszają:
- fityniany obecne w nasionach roślin strączkowych i ziarnach zbóż;
- kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar);
- kofeina (kawa, herbata, kakao);
- nadmiar błonnika pokarmowego.
W razie pytań zapraszam do kontaktu :)
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Spadek żelaza wskazujący na anemię – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Spożywanie szpinaku w nadmiernych ilościach – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
artykuły
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Hemoglobina norma - podział względem płci i wieku, zaburzenia, jak ją utrzymać?
Hemoglobina jest białkiem obecnym w czerwonych krw
Jaki jest związek podwyższonego poziomu żelaza i cukrzycy?
Nawet niewielkie podwyższenie poziomu żelaza w org