Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Pana objawy powodowane wzrostem temperatury ciała np. po wysiłku fizycznym lub biernym ogrzaniu ciała, które pojawiają się po 2–20 min od wysiłku mogą świadczyć o pokrzywce cholinergicznej. Lekarzem z którym powinien pan to omówić jest właśnie lekarz alergolog.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bąble na skórze po wysiłku fizycznym – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Nawracająca wysypka na całym ciele – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Swędząca wysypka na klatce piersiowej – odpowiada Lek. Iwona Stajkowska
- Wysypka pojawiająca się po wysiłku fizycznym – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Dlaczego zawsze podczas wysiłku fizycznego mam wysypkę? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Wysypka na nogach - jak się jej pozbyć? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co może mieć wpływ na pojawianie się wysypki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysypka na całym ciele a praca w drukarni – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Alergia na trawy a wysypka na skórze – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co może znaczyć wysypka na szyi? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz