Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Proszę koniecznie udać się do lekarza rodzinnego po badaniu będzie można coś więcej powiedzieć i zalecić dalsze postępowanie diagnostyczno terapeutyczne
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powoduje powiększanie się jednego jądra? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co powoduje bóle lewego jądra? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Grudka u szczytu jądra – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Co oznaczają białe krostki na jądrach? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Kiedy dolegliwości ustąpią, jeśli doszło do podrażnienia receptorów nerwowych w jądrze? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Co znaczą krostki przy jądrach? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Uczucie kłucia w jądrze i pachwinach – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Co może znaczyć długotrwały ból lewego jądra? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Lekki ból jądra i zgrubienie w mosznie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Różnica w wielkości jąder u 30-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska