Grejpfrut na odporność
Podane przez Pana produkty należą do ciężkostrawnych i nie są zalecane w chorobie refluksowej. Jedynie sok z cytryny, jeśli dobrze tolerowany, można użyć do skropienia warzyw czy ryby. Na początku dietoterapii w refluksie jemy wszystko co lekkostrawne, chude mięso, ryby - gotowane, gotowane na parze, duszone; jaja na miękko, jajecznica na parze, nabiał bez cukru, zupy lekkie warzywne na chudym mięsie, drobne kasze, ryż basmati/ jaśminowy, owsianka, owoce najlepiej po przetworzeniu np. gotowane jabłko. Owoce takie jak gruszki, śliwki czy maliny nie są wskazane. Stopniowo i ostrożnie należy wprowadzać produkty ciężkostrawne. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Produkty te znajdują się na liście przeciwwskazanych. Jednak wszystko zależy od organizmu. Można wprowadzić do diety niewielką ilość i obserwować.
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak długo należy stosować dietę płynną i półpłynną? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co mogę jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jakie produkty można jeść przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Jak pozbyć się zaparć i nie nasilać objawów refluksu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Refluks żołądkowo-przełykowy a zupy na zakwasie – odpowiada Magdalena StusiĹska