Kobieta , 35 lat Mam na imię Ksenia, mam 35 lat. Oto moje wyniki badania krwi: APTT 36 (26-36), PT 100 (80-100), INR 0,97 (0,8-1,2), FIBRYNOGEN 570 (150-350), płytki krwi 190 (150-350), rozmaz krwi podzielone 35 (45-75), limfocyty 60 (10-50). Robiąc te wyniki nie byłam w trakcie ani po okresie. Dodam, że bolą mnie często żyły na nogach, robią się bardziej widoczne i są bolesne przy dotyku. Często boli mnie kość śródstopia, a zwłaszcza w nocy ból staje się nie do zniesienia. Czy te wyniki mają coś wspólnego z tym bólem nóg? Co oznacza podwyższony fibrynogen? Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tych spraw bo zaczynam się tym wszystkim niepokoić. Z góry dziekuje za pomoc, pozdrawiam
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Wyniki podanych przez Panią parametrów krzepnięcia (oprócz fibrynogenu) oraz płytek krwi są w normie. Fibrynogen jest bardzo niespecyficznym parametrem i może być podwyższonych z różnych przyczyn - np. w stanach zapalnych, po urazach, operacjach, w ciąży, w chorobach nowotworowych, w chorobie wieńcowej, w kolagenozach, w zawale mięśnia sercowego, w udarze mózgu.

Nie podała Pani z jakiego powodu miała Pani wykonywane badanie układu krzepnięcia – czy są jakieś zaburzenia, np. przedłużające się krwawienia, czy było to badanie przed zabiegiem operacyjnym.

Podwyższony poziom fibrynogenu zwiększa ryzyko zakrzepów. W przypadku zakrzepicy żył kończyn dolnych objawy to ból, zaczerwienienie i wzmożone ucieplenie kończyny, obrzęk, gorączka. Wówczas ważnym parametrem z układu krzepnięcia są D-dimery (które są wtedy istotnie podwyższone). Nie podała Pani, czy były oznaczane, a jeśli tak, to czy mieściły się w normie. Trudno korespondencyjnie (bez badania przedmiotowego kończyn dolnych) ocenić, czy ma Pani poważne problemy z naczyniami kończyn dolnych czy nie. Może są to tylko średnio nasilone objawy przewlekłej niewydolności żylnej. Myślę, że może Pani zgłosić się do lekarza rodzinnego, który po zbadaniu Pani zadecyduje czy istnieje potrzeba konsultacji u chirurga naczyniowego.
Przytoczony przez Panią rozmaz krwi z podwyższeniem ilości limfocytów może być związany z przebytą w ostatnim czasie nawet niewielką infekcją wirusową, która mogłaby jednocześnie powodować podwyższenie fibrynogenu. Niestety nie podała Pani pozostałych parametrów stanu zapalnego (CRP, OB, leukocytozy) ani czy występują u Pani jakieś inne objawy - wówczas można by było lepiej się do tej kwestii ustosunkować.
 

 Lek. Magdalena Mroczek 76
Lek. Magdalena Mroczek Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Fibrynogen jest białkiem wytwarzanym w wątrobie i należy do tzw. białek ostrej fazy. Jest też niespecyficznym wskaźnikiem stanu zapalnego.

Jeśli fibrynogen jest podwyższony to może wskazywać np. na zakrzepicę, występować po zabiegach operacyjnych, w nowotworach, w różnego typu zapaleniach, po zawale mięśnia sercowego, ale również fizjologicznie w czasie ciąży. Ważne jest też jak wyglądają inne białka wskazujące na zapalenie tj. CRP. Warto też sprawdzić OB.

Jeśli chodzi o typowe objawy zakrzepicy kończyn dolnych to należą do nich: obrzęk i wzrost temperatury kończyny oraz zaczerwieniona i napięta skóra. Ból może się pojawić w stopie, łydce lub w dole podkolanowym. Typowe jest to, że ustępuje zazwyczaj po uniesieniu kończyny. Zakrzepica żylna jest niebezpieczna ze względu na ryzyko powikłań. Jeśli ma Pani powyższe objawy proszę udać się do lekarza, a on zbada Panią i oceny stan kończyn. Jeśli ma Pani wątpliwości do wyglądu kończyn to warto p. porównać obwód jednej z łydek w stosunku do obwodu drugiej.

W diagnostyce zakrzepicy żylnej warto zbadać poziom DDimerów we krwi. Jeśli jest on w normie, to pozwala to na wykluczenie zakrzepicy. Jeśli natomiast jest on podwyższony, to może to oznaczać zakrzepicę, ale wcale nie musi. Jeśli po tym badaniu pojawiają się nadal wątpliwości to można wykonać usg kończyn dolnych.

Z drugiej strony Pani wynik nie musi świadczyć o chorobie. Nie leczy się wyników badań tylko dolegliwości. Polecam więc wizytę u lekarza rodzinnego, który oceni na podstawie wywiadu i badania ryzyko wystąpienia zakrzepicy i pokieruje ewentualnie na dalsze badania.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Dowiedz się więcej na ten temat


Pomocni lekarze

Artykuły na ten temat
Normy laboratoryjne

Fibrynogen - przebieg, wskazania, norma, interpretacja

Fibrynogen jest jednym z czynników krzepnięcia krwi. Fibrynogen należy do białek osocza. Wytwarzany jest w wątrobie. Fibrynogen zaangażowany jest w końcową fazę procesu krzepnięcia. Fibrynogen przechodzi w białko fibrylarne - fibrynę (inaczej włóknik),...

OB (odczyn Biernackiego) - charakterystyka, normy

Podwyższone OB - prawidłowa wartość, przyczyny

Podwyższone OB - prawidłowa wartość, przyczyny

Badanie OB, czyli badanie poziomu sedymentacji erytrocytów jest częstym badaniem krwi, przeprowadzanym w celu wykrycia stanów zapalnych. Podwyższone OB jest wynikiem nie tylko chorób, ale np. ciąża podwyższa jego poziom. Badanie OB polega na mierzeniu...

Normy laboratoryjne

APTT - przebieg, interpretacja

APTT, czyli czas kaolinowo-kefalinowy, inaczej czas częściowej tromboplastyny po aktywacji, służy do oceny drogi wewnątrzpochodnej aktywacji układu krzepnięcia. Do wewnątrzpochodnej aktywacji układu krzepnięcia APTT dochodzi głównie w wyniku kontaktu...

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Badania krwi - trombocyty (WIDEO)

Badania krwi - trombocyty (WIDEO) Odtwórz wideo

Trombocyty (płytki krwi) są to strzępki komórki stanowiące składnik krwi, które są pozbawione głównych organelli. Odgrywają one kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi oraz skurczu naczyń krwionośnych. Płytki krwi powstają w szpiku kostnym, a ich...

Morfologia - profilaktyka, normy morfologii, prawidłowe wyniki innych badań

Koagulologia - informacje ogólne, wskazania do wykonania badania, normy

Koagulologia to badanie krwi, po wykonaniu którego uzyskuje się informację o jej stanie. Przede wszystkim robi się je w celu określenia stopnia krzepnięcia krwi. Koagulologia - informacje ogólne Koagulologia jest to dział zajmujący się krzepliwością...

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Badanie P-LCR - charakterystyka, normy

Badanie P-LCR to analiza krwi mająca na celu ocenić odsetek dużych płytek krwi. Jeżeli wynik jest podwyższony, oznacza to, że w układzie krwiotwórczym badanego występują nieprawidłowości. Wtedy trzeba szukać przyczyny takiego stanu rzeczy. Badanie...

Zakrzepica żył głębokich - przyczyny, objawy, leczenie

Trombofilia - objawy, przyczyny, leczenie, powikłania

Trombofilia to nadkrzepliwość, czyli skłonność do powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jakie są najczęstsze objawy trombofilii? Jakie są przyczyny trombofilii? Jak wygląda leczenie tej choroby? Jakie są najczęstsze powikłania i dlaczego trombofilia...

Badania

Scyntygrafia - rodzaje, przebieg badania

Scyntygrafia jest nieinwazyjnym badaniem diagnostycznym, należącym do technik medycyny nuklearnej. Dzięki wykorzystywaniu bezpiecznego dla zdrowia promieniowania gamma umożliwia zobrazowanie organów wewnętrznych. Scyntygrafia jest badaniem izotopowym,...

Zabiegi

Znieczulenie zewnątrzoponowe

Znieczulenie jest szeregiem działań medycznych, które ma na celu wprowadzenie pacjenta w stan bezbolesności. Znieczulenie wykonuje lekarz anestezjolog, w niektórych przypadkach znieczulenie miejscowe może być również przeprowadzane przez chirurga czy...