Kobieta , 21 lat Witam. Zrobiłam miesiąc temu badania krwi. TSH w normie - 2.02 (norma 0,27 - 4,20), FT3 1,96 (norma 2,57 - 4,43) i FT4 0,80 (norma 0,93 - 1,70). Lekarz internista zlecił ponowne badania gdyż stwierdził, że musiały wyjść nieprawidłowo, gdyż niemożliwe że mam tarczycę w normie jeśli FT3 i FT4 są za niskie. Po ponownych badaniach tarczycy TSH - 2,53, FT3 - 1,91, FT4 0,77. Co to może oznaczać?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

TSH - wyniki i interpretacja, skuteczność badania

Kiedy dochodzi do zaburzeń w sferze funkcjonowania tarczycy, lekarz pierwszego kontaktu kieruje pacjenta na określenie poziomu TSH i ocenia wyniki badania TSH. Tarczyca to gruczoł, który wydziela i wytwarza do krwi hormony, tj. tyroksynę - T4 i trójjodotyroninę...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Nadczynność tarczycy - przyczyny, przebieg, objawy, diagnostyka

Nadczynność tarczycy - przyczyny, przebieg, objawy, diagnostyka

Nadczynność tarczycy to zwiększone wydzielanie hormonów tarczycy ponad ilości, których potrzebuje organizm. Nadczynność tarczycy zwana jest często hipertyreozą (ang. hyperthyreosis lub hyperthyroidism). Może przyjmować postać jawną, z całym wachlarzem...