Mężczyzna , 29 lat

Witam, Wczoraj odebrałem wyniki badań krwi oto one: WBC 6,4 K/μL (4,0 — 11,0) w NEUT% 44,8 % (38,0 — 70,0) w LYM% 41,2 % (21,0 — 50,0) w MONO% 9,4 % (3,0 — 11,0) w EOS% 2,4 % (0,0 — 7,0) w BASO% 0,5 % (0,0 — 2,0) w LUC% 1,8 % (0,0 — 4,0) RBC 5,34 M/μL (4,3 — 5,7) HGB 15,8 g/dL (13,7 — 16,7) HCT 45,4 % (40,0 — 50,0) MCV 85,1 fL (80,0 — 100,0) MCH 29,5 pg (27,0 — 34,0) CH 29,8 pg (28,0 — 36,0) MCHC 34,7 g/dL (32,0 — 36,0) RDW 11,9 % (11,0 — 15,0) HDW 2,4 g/dL (2,2 — 3,2) PLT 248,0 K/μL (150,0 — 400,0) MPV 9,3 fL (7,0 — 10,6) PCT 0,23 % (0,12 — 0,36) PDW 54,1 % (47,7 — 59,3) %MICRO 0,6 % %HYPO 0,1 % %MICRO / %HYPO 5,2 % Gran. obojetn. o jadrze pałeczkowatym 1 % (1 — 2) Gran. obojetn. o jadrze podzielonym 38 % (45 — 75) Granulocyty kwasochłonne 5 % (0 — 5) Limfocyty ­ 47 % (20 — 45) Monocyty 9 % (3 — 9) OB 2 mm/h (< 8) Białko CRP 0,11 mg/dl (< 1,0) Kwas moczowy 4,5 mg/dl (3,5 — 7,2) Czynnik reumatoidalny (RF) - ilosc ­ 33 IU/ml (<14 IU/ml) * Przy RF jest gwiazda a pod spodem napisane - "uwaga, zmiana zakresu referencyjnego dla RF". Morfologia zatem w normach, z wyjątkiem limfocytów i granulocytów o jądrze podzielonym, ale chyba takie niewielkie odchyły nie mają znaczenia? Niepokoi mnie najbardziej ten czynnik RF? Czy taki wynik jest w normie? Nie wiem co oznacza to dopisane z gwiazdką. Wyczytałem, że jest podniesiony w zespole Sjogrena i toczniu. Nie przejąłbym się tym, ale od jakiegoś roku cierpię na zapalenie błony śluzowej żołądka (od marca po lekach nie było objawów), od 3 miesięcy boli mnie gardła prawie codziennie (alergolog twierdzi, że za mało piję i wysycha, laryngolog z kolei twierdzi, że to wina żołądka - refluksu), a wyniki robione były bo jednego wieczora miałem zaczerwienienie i ból w stopie. Lekarz podejrzewał dnę moczanową (ból przeszedł następnego dnia). Wczoraj dojrzałem czerwoną plamkę obok nosa, wtedy już w ogóle zaczęło walić mi serducho. Zatem pytania - 1. czy to może być zespół Sjogrena lub toczeń? 2. Co w ogóle może oznaczać podniesiony ten czynnik? 3. Czy może być podniesiony ze względu na odczulanie. Jestem alergikiem i raz w miesiącu lub co 2 tygodnie szczepię się a***. Jakby nie było w jakiś sposób jest to ingerencja w układ odpornościowy i jego stymulacja. Tak w ogóle mam 29 lat i jestem mężczyzną. Dziękuję za odpowiedź. Mój lekarz wyjechał na 2 tyg, do tego czasu serce mi nie wytrzyma ze stresu, więc pytam.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witam,
1. Do rozpoznania zespołu Sjogrena oraz tocznia potrzebne jest spełnienie wielu czynników (nie opieramy się tylko na RF), z ogólnego przedstawionego przez Pana wywiadu brak jest podstaw by rozpatrywać te jednostki chorobowe
2. Czynnik nieznacznie podwyższony występuje również u osób zdrowych (u ok 4%), interpretuje się go w odniesieniu do zgłaszanych objawów. Wynik ten jest dodatni nie tylko w reumatoidalnym zapaleniu stawów, kile, niektórych chorobach wirusowych (u Pana podniesiony jest nieznacznie poziom limfocytów, co mogłoby świadczyć o przebyciu inf wirusowej np), gruźlicy, zapaleniu wsierdzia
3.nie widzę zależności.

Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • RF – RF (czynnik reumatoidalny) to autoprzeciwciało, czyli przeciwciało atakujące własne komórki. Wykazuje działanie niszczące wobec domen CH2 i CH3 regionu Fc immunoglobiny klasy G. Obecność czynnika reumatoidalnego jest pomocna w diagnostyce, jeśli występuje w klasie IgM.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Dowiedz się więcej na ten temat


Pomocni lekarze

Artykuły na ten temat
Oziębłość płciowa

Problemy z podnieceniem

Seks nie jest celem samym w sobie występują nie tylko w przypadku mężczyzn, ale także kobiet, a impotencja kobieca jest kwestią, o której coraz więcej się mówi. Zaburzenia podniecenia seksualnego mogą dotyczyć aż 40% aktywnych seksualnie pań. Impotencja...

Samoocena

Jak podnieść poczucie własnej wartości?

Jak podnieść poczucie własnej wartości?

Zaniżone poczucie własnej wartości zwykle współtowarzyszy takim cechom, jak: smutek, zawstydzenie, brak pewności siebie, dokonywanie niekorzystnych porównań społecznych z osobami, które są lepsze w jakiejś dziedzinie, nadmierna samokrytyka, poczucie bezwartościowości,...

Niedocukrzenie krwi

Pomiar stężenia cukru

Pomiar stężenia cukru

Pełnoobjawowa hipoglikemia występuje zwykle przy stężeniu poniżej 2,2 mmol/l (40 mg/dl), jednak pierwsze objawy rozpoczynają się zazwyczaj przy stężeniu poniżej 2,8 mmol/l (50 mg/dl), a u cukrzyków nawet przy wyższych wartościach.

Choroby i dolegliwości

Ból gardła: skąd się bierze, co oznacza i jak go złagodzić?

Ból gardła: skąd się bierze, co oznacza i jak go złagodzić?

_Artykuł sponsorowany_ To jedna z bardziej powszechnych, nieprzyjemnych i uciążliwych dolegliwości, która może się pojawić bez względu na porę roku. Skąd się bierze, co oznacza i jak ją złagodzić? Pod ogólnie brzmiącym pojęciem (https://portal.abczdrowie.pl/bol-gardla)...

Tłuszcze

Dobry cholesterol - właściwości, sposoby na podniesienie

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga nam zachować na długo zdrowie i witalność. Organizm to jedno źródło, dostarczające około 75% cholesterolu. Drugie źródło związane jest z codziennym menu człowieka,...

Laryngologia

Sprawdź, dlaczego przez cały czas masz zatkany nos

Sprawdź, dlaczego przez cały czas masz zatkany nos

Czynnik drażniący, lecz nie alergia Przeziębienie, grypa czy alergie na pyłki i zwierzęta są częstymi przyczynami kataru. Jednak istnieje wiele innych powodów, dla których możesz mieć problemy z oddychaniem przez nos. Około 1/3 osób doświadcza niealergicznego...

Rak szyjki macicy - przyczyny, objawy, profilaktyka, leczenie

Niezbędne jest podniesienie efektywności leczenia chorych na raka szyjki macicy

Polska coraz lepiej radzi sobie z profilaktyką zachorowań na (https://portal.abczdrowie.pl/czym-jest-rak-szyjki-macicy), ale w skuteczności leczenia chorych plasujemy się na jednym z ostatnich miejsc w Europie — uważają specjaliści z Polskiego Towarzystwa...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, rokowanie, profilaktyka

Cholesterol - normy, HDL, dieta, leczenie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi może wiązać się z zaburzeniami gospodarki lipidowej w organizmie. Wiele badań potwierdza, że wysoki cholesterol to też znaczący czynnik ryzyka wystąpienia groźnych chorób, takich jak (https://portal.abczdrowie.pl/zawal-serca),...

Nie mogę spać, czyli bezsenność - przyczyny, diagnostyka, leczenie

Chrapanie a bezsenność

Mogłoby się wydawać, że chrapanie to jedna z głównych przyczyn bezsenności. W rzeczywistości jednak przyczyn utrudniających zasypianie jest bardzo wiele i odnalezienie głównego czynnika bezsenności może być trudne. W ciągu dnia nasz organizm narażony...

Chrapanie - przyczyny, objawy, leczenie

Przyczyny chrapania

Chrapanie to nic innego jak efekt akustyczny nieprawidłowych wibracji tkanek miękkich górnych dróg oddechowych. Tkanki, które mogą być problematyczne i u wielu osób wpadają w drgania podczas oddychania w czasie snu, to: struktury podniebienia miękkiego, migdałki, nasada...

Wyszukaj lekarza po opiniach