Zapytaj lekarza

1 , 0 1 7 , 5 2 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznaczają wyniki badań tarczycy 26-latki?

Witam , mam umówioną wizytę u endykrynologa ale chciałabym się troszkę dopytać odnośnie tarczycy. Robiłam badani krwi gdzie limfocyty są podwyższone 46.5 % (norma to 30-40) . TSH 5,9600 (norma to 0,270-4,200). Anty-tpo 102,00 ( norma 0,00-34,00). A reszta wyników jest dobra . W badaniu usg tarczycy dostałam taki opis : Płat lewy mały ( obj.ok. 2.7 ml) , płat prawy w granicach normy ( obj. ok 3.9 ml). Echogenicznosc miąższu nieco obniżona i niejednorodna. Zmian ogniskowych nie widać. Przepływ naczyniowy wzmożony. Proszę o informację czy to coś poważnego? Dziękuję za wszelkie informacje
KOBIETA, 26 LAT 3 miesiące temu

TSH 5,9600 (norma to 0,270-4,200). Anty-TPO 102,00 ( norma 0,00-34,00). = autoimmunologiczne zapalenie tarczycy = choroba Hashimoto Euthyrox 25 ug x 1 przez 3 m TSH
potem endokrynolog lub internista ustali dalsze dawkowanie

Specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych oraz endokrynologii. Naukowo i zawodowo ukierunkowany na problemy diagnozowania i leczenia chorób układu kostnego, w tym rzadkich chorób kości. Współzałożyciel Polskiej Fundacji Osteoporozy
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy