Kobieta , 20 lat Witam, mam 20 lat i zrobiłam badanie tarczycy, żeby wiedzieć czy wszystko jest w porządku. Wyniki są następujące: TSH 4.44 µIU/ml (0,27 - 4,2) H FT4 1.29 ng/dl (0,93 - 1,7) FT3 3.34 pg/ml (2 - 4,4) Jak mam rozumieć te wyniki?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

Wynik wskazuje na subkliniczną niedoczynność tarczycy. Średnie wartości TSH w Pani grupie wiekowej wynoszą około 1,5. Jeśli występują u Pani objawy niedoczynności tarczycy, wówczas należy już na tym etapie rozpocząć leczenie. Wskazane jest również oznaczenie przeciwciał antyTPO i aTG oraz wykonanie usg tarczycy. Z wynikami proszę zgłosić się do endokrynologa, który po zbadaniu Pani i zebraniu lekarskiego wywiadu zadecyduje o ew. konieczności leczenia i dawce leku.

Pozdrawiam serdecznie.

Dr n. med. Marek Derkacz
ENDOKRYNOLOG
DIABETOLOG
specjalista chorób wewnętrznych

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Normy laboratoryjne

FT3 - cel i przebieg badania, wyniki

Badanie poziomu FT3 zleca się, by zdiagnozować choroby tarczycy. Trijodotyronina (T3), obok tyroksyny (T4), jest hormonem produkowanym przez tarczycę. Działanie tego hormonu jest niezbędne do dobrego funkcjonowania organizmu, a szczególnie ważne jest...

USG tarczycy

USG tarczycy - przebieg badania, wyniki

USG tarczycy jest często podstawą do diagnozy coraz częściej pojawiających się chorób czy zmian patologicznych tego gruczołu. USG tarczycy jest badaniem bezpiecznym, całkowicie bezbolesnym i nieinwazyjnym. Właściwie przeprowadzone badanie USG tarczycy...

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

TSH - wyniki i interpretacja, skuteczność badania

Kiedy dochodzi do zaburzeń w sferze funkcjonowania tarczycy, lekarz pierwszego kontaktu kieruje pacjenta na określenie poziomu TSH i ocenia wyniki badania TSH. Tarczyca to gruczoł, który wydziela i wytwarza do krwi hormony, tj. tyroksynę - T4 i trójjodotyroninę...

Badania

Badanie izotopowe tarczycy (scyntygrafia tarczycy)

Badanie izotopowe tarczycy pozwala uzyskać jej obraz, z którego lekarz może odczytać choroby tarczycy, tj. odszczepy pozagruczołowe, przerzuty nowotworowe. Badanie to polega na podaniu (doustnie lub dożylnie) izotopu promieniotwórczego, który wypełnia...

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

Hormony tarczycy - rodzaje, badanie

Czym jest tarczyca? Jest to hormon niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Tarczyca położona w okolicach szyi. Najczęściej tarczyca składa się z dwóch płatów i cieśni, która je łączy. Głównym zadaniem tarczycy jest wydzielanie hormonów,...

Badanie TSH - cel, normy, interpretacja, wady

TSH - tyroksyna, badanie tarczycy, wskazania i normy

TSH to nic innego jak kompleksowe badanie hormonów tarczycy. Dokładniej opisując jest to badanie krwi, w którym można określić poziom tyroksyny i tyreotropiny. Tyroksyna jest to hormon, który produkuje gruczoł tarczowy, natomiast tyreotropina to hormon,...

Niedoczynność tarczycy - gruczoł i jego funkcje, przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie, rokowanie, zapobieganie

Powikłania niedoczynności tarczycy - śpiączka hipometaboliczna, depresja, niedoczynność tarczycy u płodu

Niedoczynność tarczycy jest obecnie bardzo powszechna, a wiele osób wciąż nie jest świadomych choroby, ponieważ może ona przebiegać subklinicznie, czyli z małym nasileniem objawów. Powikłania niedoczynności tarczycy występują z reguły w skrajnych przypadkach...

Badanie hormonów płciowych

Badania hormonalne - testosteron, estrogen, progesteron, prolaktyna

Badania hormonalne wykonuje się, aby sprawdzić, czy ilość hormonów jest właściwa. By wykonać badania hormonalne należy pobrać próbki krwi. Wskazaniami do wykonania badań hormonalnych są między innymi diagnozowanie przyczyn niepłodności oraz zaburzenia...

Nadczynność tarczycy - przyczyny, przebieg, objawy, diagnostyka

Nadczynność tarczycy (prezentacja edukacyjna)

Nadczynność tarczycy (prezentacja edukacyjna)

Czym jest nadczynność tarczycy? Nadczynność tarczycy to stan, w którym w organizmie wytwarzana jest nadmierna ilość hormonów tarczycy. Czasami nadczynność tarczycy pojawia się na skutek podawania nadmiernej ilości hormonów tarczycy. Inne przyczyny...