Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Sugerowałbym zacząć od zmiany diety na bogatoresztkową (zwiększyć ilość świeżych owoców i warzyw) oraz wypijania odpowiednio dużej ilości płynów (np. wody niegazowanej). Polecane są też fermentowane produkty mleczne takie jak kefiry czy jogurty i unikanie produktów zapierających. Warto również skontrolować poziom TSH i fT4 ponieważ zaparcia mogą wynikać ze stanu niedoczynności tarczycy. Jeśli objawy nie ustąpią po kilku tygodniach warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stolec w postaci bobków oraz problemy z ZJD – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Małe ilości tkanki tłuszczowej – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Małe plamki krwi w stolcu po zjedzeniu granatu – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Niepełne oddawanie stolcu – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Różowy śluz w stolcu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Problem z oddawaniem stolca u 25-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- W jaki sposób mogę powrócić do wydalania prawidłowych stolców? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Dlaczego mam śluzowe stolce? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaki probiotyk wspomaga mikroflorę? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
artykuły
Szybki sposób na zaparcia. Jak skutecznie wyleczyć zatwardzenie?
Zaparcia to powszechny problem, pojawiający się u
Zaparcia (obstrukcja, zatwardzenie) - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
Zaparcia (obstrukcja, zatrwardzenie) to uciążliwa
Zaparcia w ciąży - przyczyny, dieta
Ciąża to piękny okres w życiu każdej kobiety, wzru