Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Amelia Świsłowska 60
Amelia Świsłowska Dietetyk, Żukowo 60 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie

Ginekolog nie doradzi Pani jak powinno się odżywiać w ciąży - zrobi to dietetyk. Lekarz za to może wprowadzić/doradzić suplementację (koniecznie kwas foliowy i witamina D jak najszybciej).

Ponieważ widzę, że mieszka Pani w Żukowie (mam nadzieję, że to samo k. Kartuz) - zapraszam do mojego gabinetu przy ul. Gdańskiej 42 (po uprzedniej rezerwacji terminu). Wszystko Pani wyjaśnię i dostanie Pani konkretne wskazówki co i jak.

Nie ma co się stresować, bo ciąża, nawet ta nieplanowana, to wyjątkowy czas :)
Proszę nie sugerować się niesprawdzonymi informacjami z internetu - zdrowa kobieta w ciąży może spożywać praktycznie wszystko - OPRÓCZ ALKOHOLU!

Pozdrawiam i zapraszam:
www.poradnialubczyk.pl
tel. 882-003-762

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Ginekologia – Profilaktyką i leczeniem chorób wyłącznie żeńskiego układu płciowego zajmuje się ginekologia. Problemy ginekologiczne obejmują zaburzenia miesiączkowania, stany zapalne pochwy, antykoncepcję, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, badania piersi, anorgazmię, problemy z ciążą, nadżerki czy zapalenia przydatków.
  • Anemia w ciąży – Anemia w ciąży jest bardzo częstym zjawiskiem – dotyczy około 40% kobiet. Ze względu na zmiany fizjologiczne, jakie zachodzą w ciąży, definicja anemii jest nieco inna niż standardowo określana w normach laboratoryjnych.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czy warto jeść nowalijki?

Czy warto jeść nowalijki?

Wiosenne temperatury zbliżają się wielkimi krokami. Zrzucamy więc grube kurtki i zimowe buty, aby wymienić je na cieńsze płaszcze i okulary przeciwsłoneczne. Po zimie zmieniamy nie tylko garderobę, ale również coraz chętniej sięgamy też po lżejsze wersje...

Dieta przyszłej mamy

Warzywa dla kobiety w ciąży

Warzywa dla kobiety w ciąży

Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne. Warzywa są kluczową częścią codziennej diety. Mięso, jajka i ryby są dobrym źródłem białka i minerałów, ale zalety spożywania świeżych warzyw nie mogą być ignorowane. Oto warzywa,...

Dieta przyszłej mamy

Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Żelazo jest niezwykle ważnym składnikiem w naszym organizmie. Jednak szczególną uwagę na prawidłowy poziom tego pierwiastka powinny zwrócić kobiety w ciąży lub planujące dziecko. Aby maleństwo prawidłowo się rozwijało, zazwyczaj nie wystarcza tylko podaż...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Napój o niezwykłych właściwościach Zawiera kwas foliowy, błonnik, witaminy i związki mineralne. Szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem oraz kobietom w ciąży, ale nie tylko. Sok z buraków to zdrowy i naturalny produkt, który warto włączyć do codziennej...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości lecznicze kadi patta, czyli liści curry

Właściwości lecznicze kadi patta, czyli liści curry

Liście curry Kadi patta najbardziej aromatyczne są zaraz po zerwaniu. Mają ostry, sosnowo-cytrynowy zapach. Można wyczuć w nich także nutę mandarynki. Po wysuszeniu tracą intensywność. Można je stosować w całości, zgniatać oraz siekać. Liście curry zawierają...

Czy w ciąży mogę...?

Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?

Kiedyś dieta kobiety ciężarnej była dość rygorystyczna. Dziś specjaliści odchodzą od diety eliminacyjnej kobiet w ciąży czy karmiących piersią. Warto jednak pamiętać, że pokarmy spożywane przez przyszłą mamę mają wpływ nie tylko na nią, ale też na jej...

Dieta przyszłej mamy

Produkty zawierające kwas foliowy dla kobiet w ciąży

Produkty zawierające kwas foliowy dla kobiet w ciąży

Kwas foliowy to inna nazwa dla witaminy B9, folacyny, folanu i kwasu pteroiloglutaminowego. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta szczególnie w okresie ciąży, ale każda kobieta, która myśli o dziecku, powinna regularnie go przyjmować już na kilka...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Chcesz być lepszy w sporcie? Jedz szpinak!

Najnowsze badanie z Londynu wskazuje, że spożycie azotanów, zazwyczaj tych znajdujących się w szpinaku, może zwiększyć wydajność w trakcie uprawiania sportu, a szczególnie tych dyscyplin , które odbywają się na dużych wysokościach, nad poziomem morza,...

Witaminy

Witaminy w ciąży - dieta w ciąży, jakie witaminy, źródła witamin

Witaminy w ciąży są niezbędne dla każdej kobiety do prawidłowego rozwoju dziecka. Powinny być podstawowymi składnikami odżywczymi kobiety w ciąży. Każda mama ma obowiązek zatroszczyć się o zdrową dietę, bogatą w żelazo i inne mikroelementy. W tym czasie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Gatunki fasoli Czynnikami rozróżniającymi gatunki fasoli są: kolor ziaren oraz ich rozmiar. Wedle kryterium barwy nasion można wyróżnić: fasolę beżową, różową, zieloną i czarną. Przykładem białej fasoli jest ,,jaś" i ,,boston". W krajach azjatyckich popularne...