Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Niech lekarz prowadzący zleci Pani wykonanie badań tych zmian i wykonać można wideodermatoskopię i po diagnozie wdrożyć odpowiednie leczenie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co znaczą czerwone plamy, które się łuszczą? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czerwone, swędzące plamy na nadgarstku a uczulenie na lateks – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Czerwona plamka na skórze nad piersią – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Alergia skórna. Czerwone plamki na ciele – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czerwone plamki na podudziach – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co znaczą czerwone plamki, bardzo swędzące? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co stosować na czerwone plamki na skórze? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czerwone, swędzące plamki. Czy to alergia? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędzenie skóry i czerwone plamki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czerwone plamy na skórze brzucha i pleców a alergia na kurz – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Pokrzywka ostra
Pokrzywka ostra jest diagnozowana wówczas, gdy swę
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.
34-latkę uczuliła suknia ślubna. Jej ciało pokryły swędzące krosty
34-letnia Stephanie Harvey ze Szkocji ma nietypową