Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Wygląda to na uczulenie na antybiotyk, proszę już nie brać kolejnej dawki tylko wrócić do lekarza, który zlecił leczenie.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym może być spowodowane swędzenie skóry rąk i dekoltu? – odpowiada Lek. Iwona Stajkowska
- Dlaczego pojawiło się zaczerwienienie skóry? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co zrobić z tą flegmą zalegającą w gardle? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Zaczerwienienie pod napletkiem – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Uczulenie po ośmiu dniach przyjmowania Augmentin – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Fotoalergia? – odpowiada Aleksandra Katarzyńska
- Zaczerwienienie, wysypka na twarzy i opuchlizna oczu po wprowadzeniu się do wynajętego mieszkania – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Antybiotyki w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych a alergia – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Co oznacza świąd skóry stóp? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Krostki na brzuchu: czy mogą być wynikiem uczulenia na leki? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
artykuły
Wysypka alergiczna - jak rozpoznać, rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie
Wysypka alergiczna, przez wielu pacjentów określan
Smutna prawda o SORach: Przekroczenie granicy godności
W maju dziennikarka Magdalena Rigamonti opisała na
Poznaj 5 mitów na temat alergii
Ostatnie doniesienia medyczne dowodzą, że coraz wi