Kobieta , 46 lat , Bytów Witam.mam 46 lat.w ostatnim roku przytyłam 18 kg.w ostatni miesiącu przeszłam na dietę warzywna.jem 5 posiłków dziennie a waga nie chce spadać.maz wyzywa mnie od grubasow.mam chodzaca pracę prawie nie siedzę,robię 20 km codzieenie i 24000 kroków.prosze o pomoc.maz codziennie wyzywa mnie od grubasow.nie jem mięsa.na śniadanie kawa i sałatka warzywna. Potem kefir sporządzamy z jogurtu naturalnego i owoców,następnie obiadszczypta kaszy i gotowanych warzyw,potem jabłko, na wieczór kanapka z ciemnego
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Joanna Wasiluk 83
Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk, Warszawa 83 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,

nie bardzo rozumiem na czym polega Pani "dieta warzywna", po opisie jadłospisu widzę tez że nie jest to najlepsze odżywianie. Z pewnością dieta jest zbyt niskokaloryczna. Nie redukuje Pani swojej diety zbyt mocno bo efekty mogą być odwrotne do zamierzonych. Stosując dietę bardzo niskokaloryczną zwalniamy przemianę materii a organizm przechodzi w ,,stan oszczędzania'' i przed obawą o utratę składników odzywczych zaczyna robić zapasy rezerwę w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz kaloryczności ważny jest także stosunek składników odżywczych. Dieta musi być pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana. Posiłki powinny być jedzone regularnie w odstępach około 3h. Kolację najlepiej zjadać około 3h przed snem.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Odchudzanie – Moda na odchudzanie pojawia się z nadejściem każdej wiosny. Przed latem rośnie bowiem liczba osób, którym marzy się szczuplejsza sylwetka. Zastosowanie zasad zdrowego odchudzania pozwala na skuteczne zrzucenie zbędnych kilogramów, a także na nauczenie się prawidłowych nawyków żywieniowych, dzięki którym po zakończonej kuracji nie grozi efekt jo-jo.
  • OwoceOwoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Środki wspomagające odchudzanie

Błonnik a odchudzanie

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to substancja roślinna, która nie jest trawiona ani wchłaniana w przewodzie pokarmowym człowieka. Z tego powodu przez długi czas błonnik był uważany za substancję nie mającą większego znaczenia dla funkcjonowania...

Kuchnia i gotowanie

7 sprzętów kuchennych, które ułatwią życie każdej pani domu

7 sprzętów kuchennych, które ułatwią życie każdej pani domu

Przygotowując posiłki w domu, w dużej mierze wiesz, co nakładasz na swój talerz. Możesz też odpowiednio dobrać składniki, aby były one rzeczywiście zdrowe i smaczne. Da się sprostać temu zadaniu w sposób szybki i przyjemny. Kilka sprzętów może znacząco...

Odchudzanie dla każdego

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Postne, ale sycące Wigilijne potrawy nigdy nie smakują tak wybornie, jak w tym świątecznym okresie. Być może to magia świąt i przyjemna atmosfera sprawiają, że chętnie próbujemy wszystkiego, co znajduje się na stole. Wigilijne dania są postne, ale bardzo...

Odchudzanie dla każdego

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Składnik popularny, ale kaloryczny Białe ziarenka ryżu są prawdopodobnie najczęściej używanym produktem żywnościowym na świecie. Swą popularność zawdzięczają przede wszystkim cenie i dostępności. W porównaniu np. do fasoli czy soi jest tani. Każdy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna rzepa - właściwości, zastosowanie

Czarna rzepa to bulwa, która jest pokryta czarną skórką. Miąższ jest biały i ma ostry i lekko cierpki smak, niektórzy uważają, że czarna rzepa w smaku przypomina chrzan. Natomiast z wyglądu można ją śmiało porównać do rzodkiewki, dlatego czasem mówi się...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Jak się odchudzać?

Jak schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Kiedy myśl o wakacyjnym spacerze po plaży w bikini zaczyna cię przerażać, to znak, że już najwyższy czas zrzucić zbędne kilogramy. Nie łudź się jednak, jeśli planujesz urlop za tydzień. Niewiele uda się...

Dietetyczne przepisy

Zdrowe i smaczne przekąski

Jesz nieregularnie? Czasem zapominasz, kiedy spożyłaś ostatni posiłek? Męczą cię gwałtowne napady głodu? Zdarza ci się budzić w nocy i penetrować domową spiżarnię? Często tracisz kontrolę nad tym, co jesz i ile jesz, a po wieczornej wizycie twoja lodówka...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Sok z kapusty - właściwości odżywcze, cechy prozdrowotne

Sok kapusty słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Kolejną zaletą kapusty jest niewielka zawartość kalorii. Dlatego też sok z kapusty polecany jest w szczególności osobom, które marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów - w 100 g znajdziemy tylko 40...

Wyszukaj lekarza po opiniach