Kobieta , 46 lat , Bytów Witam.mam 46 lat.w ostatnim roku przytyłam 18 kg.w ostatni miesiącu przeszłam na dietę warzywna.jem 5 posiłków dziennie a waga nie chce spadać.maz wyzywa mnie od grubasow.mam chodzaca pracę prawie nie siedzę,robię 20 km codzieenie i 24000 kroków.prosze o pomoc.maz codziennie wyzywa mnie od grubasow.nie jem mięsa.na śniadanie kawa i sałatka warzywna. Potem kefir sporządzamy z jogurtu naturalnego i owoców,następnie obiadszczypta kaszy i gotowanych warzyw,potem jabłko, na wieczór kanapka z ciemnego
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,

nie bardzo rozumiem na czym polega Pani "dieta warzywna", po opisie jadłospisu widzę tez że nie jest to najlepsze odżywianie. Z pewnością dieta jest zbyt niskokaloryczna. Nie redukuje Pani swojej diety zbyt mocno bo efekty mogą być odwrotne do zamierzonych. Stosując dietę bardzo niskokaloryczną zwalniamy przemianę materii a organizm przechodzi w ,,stan oszczędzania'' i przed obawą o utratę składników odzywczych zaczyna robić zapasy rezerwę w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz kaloryczności ważny jest także stosunek składników odżywczych. Dieta musi być pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana. Posiłki powinny być jedzone regularnie w odstępach około 3h. Kolację najlepiej zjadać około 3h przed snem.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Odchudzanie – Moda na odchudzanie pojawia się z nadejściem każdej wiosny. Przed latem rośnie bowiem liczba osób, którym marzy się szczuplejsza sylwetka. Zastosowanie zasad zdrowego odchudzania pozwala na skuteczne zrzucenie zbędnych kilogramów, a także na nauczenie się prawidłowych nawyków żywieniowych, dzięki którym po zakończonej kuracji nie grozi efekt jo-jo.
  • OwoceOwoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Środki wspomagające odchudzanie

Błonnik a odchudzanie

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to substancja roślinna, która nie jest trawiona ani wchłaniana w przewodzie pokarmowym człowieka. Z tego powodu przez długi czas błonnik był uważany za substancję nie mającą większego znaczenia dla funkcjonowania...

Odchudzanie dla każdego

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Postne, ale sycące Wigilijne potrawy nigdy nie smakują tak wybornie, jak w tym świątecznym okresie. Być może to magia świąt i przyjemna atmosfera sprawiają, że chętnie próbujemy wszystkiego, co znajduje się na stole. Wigilijne dania są postne, ale bardzo...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna rzepa - właściwości, zastosowanie

Czarna rzepa to bulwa, która jest pokryta czarną skórką. Miąższ jest biały i ma ostry i lekko cierpki smak, niektórzy uważają, że czarna rzepa w smaku przypomina chrzan. Natomiast z wyglądu można ją śmiało porównać do rzodkiewki, dlatego czasem mówi się...

Dietetyczne przepisy

Zdrowe i smaczne przekąski

Jesz nieregularnie? Czasem zapominasz, kiedy spożyłaś ostatni posiłek? Męczą cię gwałtowne napady głodu? Zdarza ci się budzić w nocy i penetrować domową spiżarnię? Często tracisz kontrolę nad tym, co jesz i ile jesz, a po wieczornej wizycie twoja lodówka...

Kuchnia i gotowanie

7 sprzętów kuchennych, które ułatwią życie każdej pani domu

7 sprzętów kuchennych, które ułatwią życie każdej pani domu

Przygotowując posiłki w domu, w dużej mierze wiesz, co nakładasz na swój talerz. Możesz też odpowiednio dobrać składniki, aby były one rzeczywiście zdrowe i smaczne. Da się sprostać temu zadaniu w sposób szybki i przyjemny. Kilka sprzętów może znacząco...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk - do smażenia należy używać oliwy extra vergine. Zawartość antyoksydantów w warzywach Eksperci z Uniwersytetu...

Odchudzanie dla każdego

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Składnik popularny, ale kaloryczny Białe ziarenka ryżu są prawdopodobnie najczęściej używanym produktem żywnościowym na świecie. Swą popularność zawdzięczają przede wszystkim cenie i dostępności. W porównaniu np. do fasoli czy soi jest tani. Każdy...

Wyszukaj lekarza po opiniach