Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii?

witam,jestem na diecie.przez pół roku schudłam około 21 kg,teraz warze 55 kg przy wzroscie 170,odchudzalam sie na własna reke,staralam sie regularnie odzywiac,dostarczac organizmowi duzo witamin,bialka,Jadlam duzo warzyw,owoców,nabiał,ryby,drób,kasze.Ostatnio robilam badania krwi i wyszla mi anemia,Wiec moje pytanie jak mam sie pozbyc tej anemii?właczylam do diety watrobke oraz szpinak.Co moge właczyc do diety jeszcze aby polepszyly mi sie wyniki,,Dziekuje i pozdrawiam
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Anemia

Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.

 Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Witam,
Polecam produkty bogate w żelazo, m. in. jajka, amarantus, tłuste ryby, nasiona chia i nasiona roślin strączkowatych.
orzechy, nasiona sezamu, suszone owoce, zielone warzywa oraz imbir. Z herbat polecam mniszek lekarski i pokrzywę. Żeby dodać sobie energii naturalną guaranę z żeńszeniem.
Proszę pamiętać że obecność mleka hamuje wchłanianie żelaza, co za tym idzie nie komponować tych produktów razem,

Pozdrawiam
Sylwia Ogrodowczyk
dbamodiete.pl

Witam,
Przy niedoborze żelaza powinna Pani zwiększyć spożycie produktów będących jego źródłem w diecie, a są to np. :podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych natka pietruszki, drożdże piekarskie prasowane, pieczywo, kasze i inne produkty zbożowe z pełnego przemiału, mięso (zwłaszcza chude czerwone mięso), drób, jaja, orzechy laskowe, szpinak, cielęcina, czosnek, szczypiorek.
W każdym posiłku powinna uwzględnić Pani warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.

0

Dzień dobry.
Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty