Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Jest to anemia z niedoboru żelaza czy jakiego typu?
Postępowanie zależy od typu anemii.
Witam,
Polecam produkty bogate w żelazo, m. in. jajka, amarantus, tłuste ryby, nasiona chia i nasiona roślin strączkowatych.
orzechy, nasiona sezamu, suszone owoce, zielone warzywa oraz imbir. Z herbat polecam mniszek lekarski i pokrzywę. Żeby dodać sobie energii naturalną guaranę z żeńszeniem.
Proszę pamiętać że obecność mleka hamuje wchłanianie żelaza, co za tym idzie nie komponować tych produktów razem,
Pozdrawiam
Sylwia Ogrodowczyk
dbamodiete.pl
Witam,
Przy niedoborze żelaza powinna Pani zwiększyć spożycie produktów będących jego źródłem w diecie, a są to np. :podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych natka pietruszki, drożdże piekarskie prasowane, pieczywo, kasze i inne produkty zbożowe z pełnego przemiału, mięso (zwłaszcza chude czerwone mięso), drób, jaja, orzechy laskowe, szpinak, cielęcina, czosnek, szczypiorek.
W każdym posiłku powinna uwzględnić Pani warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.
Dzień dobry,
W tym wypadku konieczna była by konsultacja ze specjalistą Dietetykiem.
Pozdrawiam
www.dietetykmedyczny.com
KOŚCIERZYNA-BYTÓW
Dzień dobry.
Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj