Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Witam serdecznie.
Jeżeli preparat żelaza jest dobrze przez Panią tolerowany (nie powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego), powinien być zawsze przyjmowany na czczo. Do pokarmów o największej zawarości żelaza należą podroby (zwłaszcza wątroba cielęca i wieprzowa), czerwone mięso, drób i ryby. Należy pamiętać, że wchłanianie żelaza wzrasta w środowisku kwaśnym, dlatego zalecane jest spożywanie przy każdym posiłku produktów bogatych w witaminę C. Dobrym źródłem tej witaminy są cytrusy, czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki. Z drugiej strony w trakcie leczenia niedokrwistości wskazane jest ograniczenie spożycia kawy, herbaty, mleka, które wpływają hamująco na przyswajanie żelaza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta pomoże przy niskim żelazie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadmiar żelaza w organizmie u dziecka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Witaminy w leczeniu anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska