Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Polecam wizytę u dermatologa. Być może jest to późna postać atopowego zapalenia skóry, która zdarza się dość rzadko. Opuchliznę w miejscu zadrapania wiązałbym z tłem alergicznym. W każdym razie musi obejrzeć to specjalista. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznaczają zaczerwienienia w okolicach zgięć łokci i kolan? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Co oznacza czerwona skóra w obrębie łokci? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co mogą znaczyć takie zaczerwienienia na skórze? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Zmiany skórne pod kolanami i w zgięciach łokci i 10-latki – odpowiada Piotr Pilarski
- Zaczerwienienie na wewnętrznej części łokci – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Czy w chorobie AZS skóra całego ciała jest sucha? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysypka na nadgarstkach u niemowlaka – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czerwone i swędzące plamy na zgięciach łokci i kolan – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Problem z gojeniem się ran i zadrapań – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego mam ten świąd zgięcia łokciowego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie