Czego nie jeść przy refluksie?

Dzień dobry Zastanawiam się co jeszcze nie jeść przy chorobie -refluks przełyku?Nie jem tłustego,słodyczy,czekolady,papryki,pomidorów,ogórków gruntowych,cebuli,cytrusów,smażonych potraw.A i tak jak kaszle czuje krew w przełyku. Gastroskopie miałam robioną w październiku 2013 roku.Do refluksu doszła jeszcze nie do krwistość wtórna;( Jestem bezradna.Chciała bym mieć dobre wyniki i dobrze się czuć.Proszę pomóżcie mi Anna
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny

Witam. Zgaga najczęściej ma swoją przyczynę w niedokwaszeniu żołądka. Aby żołądek dobrze trawił, zwłaszcza białka, musi być w nim kwaśno.
Nie wolno neutralizować kwasów żołądkowych! Nie zażywać żadnych dostępnych bez recepty specyfików na zgagę, gdyż one potęgują
problem, a go nie rozwiązują!Żołądek musi produkować kwas solny,inaczej będą kłopoty.Proszę na 15 minut przed trzema głównymi posiłkami wypijać
szklankę wody mineralnej lub przegotowanej z 2 łyżkami octu jabłkowego.Po 15 minutach spożywać posiłek.Po kilku tygodniach powinna nastąpić poprawa.
Co do niedokrwistości,proszę zbadać poziom żelaza.Jeśli wyjdzie za niski,proszę zwiększyć spożycie witaminy C,która warunkuje przyswajalność żelaza
(witaminę C, ale w formie naturalnej,np. wyciąg z aceroli czy aronii,w proszku - nie standardowe żółte kulki z apteki,bo to się prawie wcale nie przyswaja).
Do tego przyda się trochę więcej kwasu foliowego i witaminy B12 (poszukać też najlepiej form naturalnych).
Żelazo proszę dostarczać raczej z pożywienia i pić napar z pokrzywy (nie z torebek tylko używać suszu, który można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Pozdrawiam. www.epicentrumzdrowia.pl

0

Zalecania w chorobie reflukoswej

Produkty wskazane: mleko, jogurt, pieczywo pszenne, biszkopty, masło, twarożek, jaja na miękko, makarony, kasze, ryż, chude mięso ( cielęcina, królik, kurczak, indyk), chude ryby( dorsz, sola, pstrąg), pulpety, budynie, risotto, warzywa gotowane, ziemniaki (puree), owoce bez skórki i pestek, w postaci przecierów, kompoty, galaretki, kisiele, łagodne przyprawy (sok z cytryny, zielona pietruszka, cynamon, koper)

Produkty przeciwwskazane: owoce cytrusowe, ostre przyprawy, kawa naturalna, alkohol, czekolada, kakao, napoje gazowane, cukierki zawierające alkohol, mięte, pieczywo żytnie razowe, tłuste wędliny, żółte i topione sery, tłuste, zawiesiste zupy na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych, grube kasze, wieprzowina, baranina, tłuste ryby(węgorz, łosoś, halibut), placki, bigos, fasolka, warzywa kapustne, cebula, czosnek, papryka, ogórki, rzodkiewka, czereśnie, gruszki, śliwki, wiśnie, torty. UWAGA! Jeśli, któryś z podanych produktów

Po więcej porad i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Dzień dobry. Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, alkohol, kawa, czarna herbata, kwaśne soki owocowe, potrawy tłuste i smażone, ostre przyprawy, potrawy z dodatkiem octu, pomidory, papryka, ogórki, cebula, czosnek, rzodkiewka, kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada, chleb pełnoziarnisty, dania typu fast-food. Objawy refluksu mogą się też nasilać od palenia tytoniu. Ogólne zalecenia są następujące:

- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem. Nie należy kłaść się bezpośrednio po posiłku.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną oraz delikatne soki warzywne (np. z marchwii, buraka), ewentualnie herbatki ziołowe (ale nie z mięty pieprzowej, gdyż nasila wydzielanie kwasu w żołądku).
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecane są zwłaszcza łagodne warzywa takie jak: dynia, marchew, cukinia, szpinak, ziemniaki, pietruszka, koperek.
- Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, wołowina) oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać jaja (zwłaszcza żółtka, gdyż są bogate w żelazo). Można np. zrobić pastę jajeczną z natką pietruszki (natka zawiera dużo witaminy C i ułatwia wchłanianie żelaza).

- Codziennie należy spożywać 2-3 porcje chudego nabiału: mleko, twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia.
- Polecam zakupić amarantus ekspandowany (tzw.popping). Można go dodawać np. do jogurtu lub mleka. Zawiera on dużo żelaza oraz innych minerałów i jest lekkostrawny. Można spożywać także kaszę jaglaną, kaszę manną, kaszę kuskus, ryż oraz pić wywar z siemienia lnianego. Ze słodyczy dozwolone są biszkopty, ciasto drożdżowe, budyń, delikatny kisiel owocowy bez pestek.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że powyższe wskazówki przyniosą poprawę.

0

Witam, Poniżej najważniejsze zalecenia:
1. Zalecana dieta: lekkostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

2. Ogólne zalecenia do diety:
• Dzienna racja pokarmowa rozłożona na 5-6 posiłków
• Posiłki powinny być niewielkie objętościowo
• Ostatni posiłek nie później niż 3 godzinny przed snem
• Wskazane jest te ż unikanie prac związanych z częstym lub długotrwałym schylaniem się. Unikać ściskających pasków
• Należy unikać przyjmowania pozycji leżącej przez 2-3h po posiłku.
• Redukcja masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością
• Szklanka mleka lub wody zmniejsza objawy refluksu
• Temperatura potraw powinna być umiarkowana

3. Kaloryczność: normokaloryczna, przy nadwadze lub otyłości zredukować ilość kalorii

4. Ilość białka: normobiałkowa – 15%

5. Źródła białka: mleko, twaróg, drób, ryby, chude mięso

6. Ilość węglowodanów: normowęglowodanowa -50 – 60%

7. Jakość węglowodanów: złożone, błonnik ograniczony do 25g/dobę

8. Źródła węglowodanów: chleb pszenny, bułki, ziemniaki, makaron, ryż, kasza jęczmienna, biszkopty

9. Ilość tłuszczu: normotłuszczowa - 25 – 30%

10. Jakość tłuszczu: tłuszcze dodawane na surowo, tłuszcze łatwo strawne, obok masła, śmietanki ważne są tłuszcze roślinne, należy ograniczyć tłuszcze nasycone

11. Źródła tłuszczu: masło, śmietanka, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek

12. Produkty wskazane: mleko, jogurt, pieczywo pszenne, biszkopty, masło, twarożek, jaja na miękko, makarony, kasze, ryż, chude mięso ( cielęcina, królik, kurczak, indyk), chude ryby( dorsz, sola, pstrąg), pulpety, budynie, risotto, warzywa gotowane, ziemniaki (puree), owoce bez skórki i pestek, w postaci przecierów, kompoty, galaretki, kisiele, łagodne przyprawy (sok z cytryny, zielona pietruszka, cynamon, koper)

13. Produkty przeciwwskazane: owoce cytrusowe, ostre przyprawy, kawa naturalna, alkohol, czekolada, kakao, napoje gazowane, cukierki zawierające alkohol, mięte, pieczywo żytnie razowe, tłuste wędliny, żółte i topione sery, tłuste, zawiesiste zupy na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych, grube kasze, wieprzowina, baranina, tłuste ryby(węgorz, łosoś, halibut), placki, bigos, fasolka, warzywa kapustne, cebula, czosnek, papryka, ogórki, rzodkiewka, czereśnie, gruszki, śliwki, wiśnie, torty

14. Zalecane techniki kulinarne: gotowanie na wodzie, na parze, duszenie

Przeciwwskazane techniki kulinarne: smażenie, pieczenie

Pozdrawiam serdecznie
Paulina Brzuskiewicz
www.psychodietetyk.org

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty