Hormony a zachowanie

Jeżeli przeszuka Pani internet znajdzie Pani wiele zaleceń dotyczących żywienia przy Hashimoto - większość będzie się koncetrowała wokół diety bezglutenowej i bezmlecznej. W rzeczywistości skuteczność tych diet w chorobie Hashimoto nie ma żadnego potwierdzenia naukowego - jeżeli więc nie czuje się Pani na siłach - próba stosowania się do takich zaleceń jest raczej bezcelowe. Dieta powinna być zbliżona do tej jaką stosuje się przy klasycznej niedoczynności tarczycy - należy kontrolować podaż jodu (nie unikamy więc solenia czy spożycia ryb morskich) oraz z ostrożnością spożywać potrawy zmniejszające wykorzystanie jodu - przede wszystkim warzywa kapustne i nasiona roślin strączkowych. Ponadro należy uważać na przestrzeganie odpiwiedniaj dla Pani kaloryczności diety, gdyż przy wystąpieniu zaburzeń czynnościowych w pracy tarczycy obniża się przemiana materii i łatwo szybko przytyć, a później utrata tych zbędnych kilogramów nie jest już tak prosta.

0

Szanowna Pani,
W diecie przy chorobie Hashimoto ważne jest żeby spożywać odpowiednią ilość kalorii - zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem, zwrócić uwagę na dostarczanie pełnowartościowego białka (drób, ryby, jajka), wybierać produkty zawierające węglowodany złożone (najlepiej z produktów pełnoziarnistych - pieczywo, makarony razowe, gruboziarniste kasze, ryż brązowy), również na produkty zawierające kwasy tłuszczowe n-3 (tłuste ryby, olej rzepakowy, oliwa). Ważne jest również odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego, cynku i selenu.

Na pewno ograniczyć należy słodycze, potrawy tłuste, produkty wysokoprzetworzone, fast-food, pieczywo cukiernicze, a także należy wyeliminować z diety soję i warzywa kapustne - źródło goitrogenów.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty