Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3
Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.
Dzień Dobry,
polecam zrezygnowanie ze smażenia na korzyść gotowania, gotowania na parze, pieczenia lub grillowania. Jeśli już smażymy to polecam wybierać masło klarowane lub olej rzepakowy.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Witam Pana
Do smażenia zalecane są oleje rafinowane: olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Produkty, które nie wymagają długiego smażenia (np. jajecznica) mogą być smażone na maśle klarowanym. Olejów takich jak: słonecznikowy, lniany, sojowy, kukurydziany nie poleca się do smażenia, należy stosować je na zimno - np. do sałatek.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy ten olej jest zdrowszą alterantywą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń