Czym jest świńska grypa?
Szanowna Pani,
nie ma takich artykułów żywieniowych, które w zwyczajowo zjadanych ilościach mogłyby odnieść skutek przeciwbólowy czy zniwelować zawroty głowy. Warto poznać przyczyny tych dolegliwości. Mogą to być m.in. błędy żywieniowe; niedostateczne nawodnienie lub niewyrównane spożycie płynów typu woda, herbata; niewłaściwe rozmiesczenie posiłków a co za tym idzie naprzemiennie fazy głodu (ból i zawroty głowy przy spadku glikemii) i przejedzenia (osłabienie, apatia), niedostatki substancji śladowych; magnezu, żelaza, witamin z grupy B i innych.
Kawę z uwagi na powyższe oraz młody wiek córki odradzam.
Warto byłoby się bliżej przyjrzeć sytuacji żywieniowej córki, korzystając z osobistej wizyty u specjalisty.
Pozdrawiam,
Justyna Siwiela
Witam! Wymieniowe przez Panią produkty to zły pomysł. Szczególnie kawa w diecie 15 latki nie jest produktem polecanym. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach w przypadku osób z należną masą ciała nie stanowi problemu. Pod warunkiem, że będzie to czekolada gorzka lub ewentualnie mleczna.
Jeśli chodzi o wymienione przez Panią objawy i zalecenie lekarza, myślę, iż miał on na myśli: regularne spożywanie domowych posiłków, codzienne spożywanie owoców i warzyw, koniecznie spożywanie I śniadania, nie najadanie się na noc (mała kolacja 3 h przed snem będzie właściwa). Ograniczenie cukrów prostych czyli słodyczy, a zastąpienie ich deserami z owoców i jogurtu/sera twarogowego, orzechów (nie solonych), wyeliminowanie słodzonych napojów (zwłaszcza gazowanych) oraz fast foodów. Polecam odnieść się do piramidy zdrowego żywienia, którą propaguje Instytut Żywności i Żywienia.
Witam Panią, w bólach głowy najważniejsza jest profilaktyka, to co najbardziej skutkuje to ruch! Siedem razy w tygodniu po 30 minut aktywności fizycznej jest najlepszą formą profilaktyki bólów głowy jak również udarów mózgu. Ruch poprawia ukrwienie mózgu i ma największe znaczenie w dolegliwościach bólowych. Produkty żywnościowe mogące zredukować napady migreny nawet do 50 % to te, które zawierają w sobie ryboflawinę czyli witaminę B2. Powoduje ona usprawnienie funkcjonowania komórek nerwowych mózgu, czyniąc ich pracę bardziej efektywną. Źródłem są: jarmuż, grzyby, szparagi, mleko, łosoś, pstrąg, jaja, ciemne pieczywo, fasola. Warto wspomnieć, że jedna szklanka mleka dostarcza 30 % dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę.
Bólom głowy na tle hormonalnym najlepiej jest zapobiegać poprzez zwiększenie w diecie magnezu, którego dobrym źródłem są: słodkie ziemniaki (bataty), nasiona sezamu, banany, botwinka, szpinak, pestki dyni, zarodki pszenne, otręby pszenne, kakao, migdały, kasza gryczana.
Magnez działa relaksacyjnie na komórki nerwowe, w profilaktyce powinniśmy przyjmować go 400 mg/dobę.
Napięciowym bólom głowy najkorzystniej jest zapobiegać poprzez dostarczenie w pożywieniu koenzymu Q 10. Jego działanie polega na zwiększeniu energetycznego metabolizmu komórek, jest on również bardzo silnym antyoksydantem, redukuje zapalenia, zwiększa przepływ krwi w ten sposób chroni nas przed konsekwencjami stresu. Jego źródłem są: brokuły, kalafior, tuńczyk, makrela, łosoś. Dobowa dawka jest zależna od wymagań pacjenta i waha się w przedziale 50 – 200 mg na dobę.
Ból głowy podczas przeziębienia najczęściej uwarunkowany jest obniżeniem poziomu nawodnienia organizmu (poty, stany podgorączkowe). W pierwszej kolejności należy więc się nawodnić. Polecam owoce, które są lepsze niż soki. Poza dostarczeniem nam wody otrzymamy jeszcze witaminy i mikroelementy. Owoce to : arbuz, truskawki, melon, pomarańcze, ananas. Zaleca się dwie porcje owoców do każdego posiłku. Podczas bólu głowy nie zaleca się stosowania aspiryny czy ibuprofenu. Ich codzienne przyjmowanie jest przyczyną bólów głowy z odbicia ( zbyt duże stężenie we krwi tych substancji może być przyczyną bólu głowy – zamknięte koło).
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Osłabienie, białe plamy przed oczami i drżące dłonie ustępujące po zjedzeniu czekolady – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co powoduje bóle i zawroty głowy? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Dozwolona dawka spożywania lodów i czekolady w tygodniu – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak uzupełnić braki magnezu? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jak skutecznie zahamować podjadanie między posiłkami i jak zrezygnować ze słodyczy? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Chęć zjedzenia żółtego sera i czekolady wieczorem u 40-latka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Co jeść podczas zaostrzeń choroby Leśniowskiego-Crohna?
Co to jest choroba Leśniowskiego-Crohna? Choroba
Jedzenie, które ukoi ból głowy
Arbuz Odwodnienie to jedna z głównych przyczyn ból
Otyłość i nadwaga zabijają Polaków. Przez lata ignorowaliśmy ten problem
- Otyłość w Polsce jest katastrofą zdrowotną -