Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dziecko powinno być pod opieką lekarza alergologa, który oceni jakie badania są konieczne. Prawdopodobnie zaleci wykonanie testów alergicznych oraz badań z krwi.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nawracające zapalenie oskrzeli u 5-latka – odpowiada Milena Lubowicz
- Uporczywy suchy kaszel po skurczowym zapaleniu oskrzeli – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Utrzymujący się kaszel po zapaleniu oskrzeli – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak długo może się utrzymywać kaszel po przebytej infekcji wirusowej? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Częste zapalenie oskrzeli u 4-latka alergika – odpowiada Milena Lubowicz
- Jak pozbyć się bólu pod żebrami u osoby po zapaleniu oskrzeli? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Infekcje dróg oddechowych u dziecka – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Wirusowe zapalenie oskrzeli u 5-latka – odpowiada Lek. Leszek Ujma
- Gdzie szukać pomocy w związku z kaszlem napadowym u syna? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Duszący kaszel od miesiąca u 7-miesięcznego dziecka a początek astmy – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
artykuły
Sposoby na kaszel - skuteczne domowe i farmakologiczne środki
Sposoby na kaszel, zarówno te naturalne, jak i far
Objawy astmy. Zobacz, jak rozpoznać początki choroby
Astma nazywana jest dychawicą. Jest to przewlekła
Astma u dzieci - przyczyny, objawy, diagnostyka, zapobieganie, leczenie
Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddecho