Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Atopowe Zapalenie Skóry to nawrotowa choroba skóry, która może trwać całe życie, chociaż w większości przypadków objawy ustępują w wieku szkolnym (od ok. 7 r.ż. do okresu dojrzewania).
Nie można jednak mówić o wyleczeniu AZS, bo objawy mogą powrócić nawet po wielu latach. Stosując odpowiednią profilaktykę (przede wszystkim prawidłową pielęgnację skóry emolientami) można w znacznym stopniu złagodzić objawy i wydłużać bezobjawowe okresy choroby.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty