Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 3 3 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy brzydko zrośnięta blizna po cesarskim cięciu może być przeciwwskazaniem do wykonywania zabiegów medycyny estetycznej?

Witam. Czy brzydko zrośnięta blizna po cesarskim cięciu która jest dość gruba i wypukła może być przeciwwskazaniem do wykonywania zabiegów medycyny estetycznej przy użyciu kwasu hialuronowego np wypełnianie zmarszczek powiększanie ust itp. Nie tworzyły mi się blizny nigdy po otarciach czy pobieraniu krwi.
KOBIETA, 26 LAT 10 miesięcy temu

Kwas hialuronowy - wady i zalety

Odpowiedź na pytanie nie jest oczywista. Jeżeli ta blizna jest po prostu blizną, która trochę się rozeszła to nie jest to przeciwwskazanie. Należy ocenić czy jest to może keloid albo blizna przerośnięta. Jeżeli tak to czy w innych miejscach proces gojenia ran jest podobny czy tez nie. Jeżeli nie to z reguły nie jest to przeciwwskazanie. Ocenę musi zrobić lekarz, który będzie wykonywał zabieg.

umów wizytę 0

Rozumiem, że chodzi Pani o bliznowce, bo właśnie bliznowce są przeciwskazaniem do zabiegów medycyny estetycznej. Brzydko zagojona blizna po cięciu cesarskim może sugerować przedłużajace sie gojenie rany w przeszłości, prawdopodobne ze stanem zapalnym. Pisze Pani, że po otarciach, po pobraniach krwi nie ma blizn - to dobrze rokuje.
Tą drogą nie ocenię tego jak wyglada Pani skóra, przed zabiegiem dobrze zgłosić się na konsultację,

Pozdrawiam,
Katarzyna Mudel

umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety