Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,

domowe chipsy jabłkowe są zdecydowanie zdrowsze niż sklepowe. Proszę jednak uważać ponieważ zawierają dość dużo cukru, więc raczej nie polecam zjadać ich w dużej ilości na kolację. Cukry proste bowiem pod koniec dnia mogą nie zostać przetrawione i zaczną odkładać sie w postaci tkanki tłuszczowej.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Środki wspomagające odchudzanie

Ocet jabłkowy - skład, przepis, wspomaganie odchudzania, wady

Ocet jabłkowy na odchudzanie to naturalny sposób walki w nadwagą i otyłością. Jest nie tylko dodatkiem smakowym do potraw, ale też lekiem. Lekarze rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu na zdrowie. Zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu...

Zdrowe przepisy

Pięć najzdrowszych koktajli

Pięć najzdrowszych koktajli

Na energię Najsmaczniejszy sposób na zdrowe odżywianie? Oczywiście koktajle! Oto pięć przepisów na odżywcze napoje, które poprawią sylwetkę, dostarczą witamin i wprawią w dobry nastrój. Białko zawarte w serwatce i jogurcie pomaga budować masę mięśniową,...

Zioła i przyprawy

Ocet - rodzaje, zastosowanie

Ocet jest cierpki w smaku, a jest to spowodowane bardzo dużym stężeniem kwasu octowego. Kwas octowy powstaje w wyniku fermentacji, która jest wynikiem działania bakterii. Ocet jest kojarzony z zastosowaniem w kuchni, ale jeszcze mało osób zdaje sobie...

Odchudzanie dla każdego

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Składnik popularny, ale kaloryczny Białe ziarenka ryżu są prawdopodobnie najczęściej używanym produktem żywnościowym na świecie. Swą popularność zawdzięczają przede wszystkim cenie i dostępności. W porównaniu np. do fasoli czy soi jest tani. Każdy...

Zboża

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Czy powinniśmy wyeliminować chleb z diety? Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Niektórzy podczas odchudzania decydują się na całkowite wyeliminowanie pieczywa,...

Środki wspomagające odchudzanie

Błonnik a odchudzanie

Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to substancja roślinna, która nie jest trawiona ani wchłaniana w przewodzie pokarmowym człowieka. Z tego powodu przez długi czas błonnik był uważany za substancję nie mającą większego znaczenia dla funkcjonowania...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Jak się odchudzać?

Jak schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Kiedy myśl o wakacyjnym spacerze po plaży w bikini zaczyna cię przerażać, to znak, że już najwyższy czas zrzucić zbędne kilogramy. Nie łudź się jednak, jeśli planujesz urlop za tydzień. Niewiele uda się...

Zioła i przyprawy

Ocet jabłkowy - właściwości, przyjmowanie

Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. O jego właściwościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Ocet jabłkowy możemy kupić w sklepie lub przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. Ocet jabłkowy...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta z warzyw

Dieta z warzyw

Dieta warzywna potocznie jest nazywana dietą jarzynową. Może być stosowana przez wszystkich zdrowych ludzi, z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących, a także osób poniżej 15 roku życia. Jest często wykorzystywana ze względu na swoją prostotę i łatwość...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

Zielone smakołyki Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią korzystne właściwości zdrowej żywności. Okazuje się jednak, że to zielone warzywo nie jest największym źródłem witamin i składników...