Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

najlepszym sposobem produkcji pieczywa jest metoda na zakwasie. Jest to pracochłonna metoda, a pieczywo charakteryzuje się bardzo dobrą jakością.

Przygotowanie pieczywa za pomocą rozczyny drożdżowego jest metodą szybszą, a pieczywo jest również dobrej jakości.

Należy pamiętać o tym, że aktualnie często pieczywo jest bardzo niskiej jakości, a informacje, które podaje producent niewiele muszą mieć wspólnego z prawdą ( nie ma konkretnych wymagań, jakie musi spełniać pieczywo - nie ma też kontroli).

Wybór "zdrowego" pieczywa jest trudny, warto kierować się swoją własną oceną jakości pieczywa niż napisami, które na nim widnieją.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

 Amelia Świsłowska 59
Amelia Świsłowska Dietetyk, Żukowo 59 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam, tak jak opisała Pani Joanna - wyrób chleba na naturalnym zakwasie jest metodą tradycyjną i przez konsumenta pojmowaną jako lepszy wybór. Procesy fermentacyjne, które zachodzą w cieście podnoszą wartość odżywczą takiego chleba.
Drożdże z kolei niosą ze sobą witaminy z grupy B a proces produkcyjny jest szybszy.
Jest jeszcze jeden powód: popularne stały się nietolerancje pokarmowe, a rzekomo częstą nietolerancją jest ta na drożdże. Ale proszę się tym nie przejmować.

Na stronie mojej poradni trwa konkurs - do wygrania pakiet konsultacji (również on-line). Zapraszam do udziału i pozdrawiam.
https://www.facebook.com/poradnialubczyk/

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Chleb kalorie a skład, przykłady

Chleb jest  produktem, który jest szeroko obecny w naszej diecie. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba czy też bułeczki. Na rynku obecnie dostępne są rozmaite rodzaje chleba między innymi: razowy, biały, zawierający dodatki ziołowe...

Zboża

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Chleb w każdym polskim domu Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem. Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje...

Kawa

21 zaskakujących korzyści z picia kawy

21 zaskakujących korzyści z picia kawy

Kawa nie cieszy się dobrą reputacją - ma właściwości uzależniające, może niekorzystnie wpływać na zdrowie, a w dodatku jej ciemny kolor łatwo przebarwia szkliwo zębów. Często zapominamy o tym, że kawa to nie tylko kofeina, ale również inne substancje,...

Zboża

Jaki chleb wybrać podczas odchudzania?

Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie,...

Zboża

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Czy powinniśmy wyeliminować chleb z diety? Pszenny, żytni, a może mieszany? Chleb jest nieodłącznym elementem naszej tradycji i jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Niektórzy podczas odchudzania decydują się na całkowite wyeliminowanie pieczywa,...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Niacyna (witamina PP, witamina B3) - rola, zapotrzebowanie, nadmiar, niedobór

Witamina PP, zwana kwasem nikotynowym, niacyną lub witaminą B3, pełni zróżnicowaną rolę w organizmie. Jej niedobory powodują pelagrę. W dużych dawkach (powyżej 1 g/dobę) niacyna jest stosowana w leczeniu miażdżycy. Niacyna - rola witaminy PP Niacyna...

Dietetyczne przepisy

Zdrowe i smaczne przekąski

Jesz nieregularnie? Czasem zapominasz, kiedy spożyłaś ostatni posiłek? Męczą cię gwałtowne napady głodu? Zdarza ci się budzić w nocy i penetrować domową spiżarnię? Często tracisz kontrolę nad tym, co jesz i ile jesz, a po wieczornej wizycie twoja lodówka...

Dania z warzyw

Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem

Porcja takiego dania dostarcza zaledwie ok. 180 kcal. Może zatem stanowić ciepłą kolację w diecie odchudzającej i to nawet dla wegetarian. Kalafior bywa nazywany „kwiatem witamin", gdyż zawiera witaminy K, B1, B6, E, P i C. W jego skład wchodzą także...

Środki wspomagające odchudzanie

Morwa biała - charakterystyka, właściwości, odchudzanie

Morwa biała - charakterystyka, właściwości, odchudzanie

Morwa biała (Morus alba) jest rośliną osiągającą 10 metrów wysokości. Jadalne owoce morwy są wykorzystywane w medycynie ludowej (Kaszmir, Afganistan) jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Z kolei liście morwy białej zaleca...

Medycyna naturalna

100 sprawdzonych sposobów na pozbycie się bólu bez leków

100 sprawdzonych sposobów na pozbycie się bólu bez leków

Chroniczny ból dotyka każdego dnia miliony osób na całym świecie. Nic więc dziwnego, że w każdym kraju, także w Polsce, z roku na rok rośnie liczba zażywanych tabletek przeciwbólowych. I chociaż przyjmowanie medykamentów pod opieką lekarza jest bezpieczne,...