Zapytaj lekarza

1 , 0 1 6 , 8 2 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Dzień dobry,

najlepszym sposobem produkcji pieczywa jest metoda na zakwasie. Jest to pracochłonna metoda, a pieczywo charakteryzuje się bardzo dobrą jakością.

Przygotowanie pieczywa za pomocą rozczyny drożdżowego jest metodą szybszą, a pieczywo jest również dobrej jakości.

Należy pamiętać o tym, że aktualnie często pieczywo jest bardzo niskiej jakości, a informacje, które podaje producent niewiele muszą mieć wspólnego z prawdą ( nie ma konkretnych wymagań, jakie musi spełniać pieczywo - nie ma też kontroli).

Wybór "zdrowego" pieczywa jest trudny, warto kierować się swoją własną oceną jakości pieczywa niż napisami, które na nim widnieją.

Pozdrawiam Joanna Wardenga

0

Witam, tak jak opisała Pani Joanna - wyrób chleba na naturalnym zakwasie jest metodą tradycyjną i przez konsumenta pojmowaną jako lepszy wybór. Procesy fermentacyjne, które zachodzą w cieście podnoszą wartość odżywczą takiego chleba. Drożdże z kolei niosą ze sobą witaminy z grupy B a proces produkcyjny jest szybszy. Jest jeszcze jeden powód: popularne stały się nietolerancje pokarmowe, a rzekomo częstą nietolerancją jest ta na drożdże. Ale proszę się tym nie przejmować. Na stronie mojej poradni trwa konkurs - do wygrania pakiet konsultacji (również on-line). Zapraszam do udziału i pozdrawiam. https://www.facebook.com/poradnialubczyk/

0

Witam, najlepszym pieczywem faktycznie jest to na zakwasie. Dodatek drożdży przyspiesza i ułatwia produkcję pieczywa. Jednak jeśli nie ma Pani przeciwwskazań do stosowania drożdży proszę się nie przejmować. Pozdrawiam, www.nutricus.pl

Dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy