Bakalie - dietetyczne słodycze
Dzień dobry,
najlepszym sposobem produkcji pieczywa jest metoda na zakwasie. Jest to pracochłonna metoda, a pieczywo charakteryzuje się bardzo dobrą jakością.
Przygotowanie pieczywa za pomocą rozczyny drożdżowego jest metodą szybszą, a pieczywo jest również dobrej jakości.
Należy pamiętać o tym, że aktualnie często pieczywo jest bardzo niskiej jakości, a informacje, które podaje producent niewiele muszą mieć wspólnego z prawdą ( nie ma konkretnych wymagań, jakie musi spełniać pieczywo - nie ma też kontroli).
Wybór "zdrowego" pieczywa jest trudny, warto kierować się swoją własną oceną jakości pieczywa niż napisami, które na nim widnieją.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam, tak jak opisała Pani Joanna - wyrób chleba na naturalnym zakwasie jest metodą tradycyjną i przez konsumenta pojmowaną jako lepszy wybór. Procesy fermentacyjne, które zachodzą w cieście podnoszą wartość odżywczą takiego chleba.
Drożdże z kolei niosą ze sobą witaminy z grupy B a proces produkcyjny jest szybszy.
Jest jeszcze jeden powód: popularne stały się nietolerancje pokarmowe, a rzekomo częstą nietolerancją jest ta na drożdże. Ale proszę się tym nie przejmować.
Na stronie mojej poradni trwa konkurs - do wygrania pakiet konsultacji (również on-line). Zapraszam do udziału i pozdrawiam.
https://www.facebook.com/poradnialubczyk/
Witam,
najlepszym pieczywem faktycznie jest to na zakwasie. Dodatek drożdży przyspiesza i ułatwia produkcję pieczywa. Jednak jeśli nie ma Pani przeciwwskazań do stosowania drożdży proszę się nie przejmować.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy silna nietolerancja drożdży wyklucza spożywanie chleba na zakwasie? – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Czy drożdże spożywcze zawierają gluten? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Czy suplementy diety są bezpieczne? Jakim badaniom powinny podlegać
Materiał prasowy Osavi Regulacje prawne dotyczące