Zapytaj lekarza

1 , 0 2 7 , 8 0 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam! Alergia i astma są to choroby przewlekłe, choć często z wiekiem nasilenie objawów się zmniejsza. Są jednak dostępne leki, które pomagają zwalczyć objawy tych chorób. Powinien Pan znajdować się pod opieka poradni alergologicznej i przyjmować na stałe takie leki - jeśli tak nie jest to proszę zgłosić się do lekarza rodzinnego po skierowanie. Niestety, przyjmując na stałe leki nie może Pan oddawać krwi. Możliwe jednak że z czasem alergia osłabi się na tyle że będzie Pan mógł je odstawić.

Lekarz w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy