Domowe sposoby na afty

Nie, jeśli pamiętamy o myciu zębów ;) Pomidory i przetwory na ich bazie np. sos pomidorowy, soki, ketchup, sos salsa, zupy itp. mogą być niekorzystne dla zębów z tego względu, że owoce te posiadają wysoki poziom kwasowości, co powoduje niski poziom pH w jamie ustnej. Niskie pH w jamie ustnej sprzyja z kolei przebarwieniom, podatności na próchnicę, stanom zapalnym dziąseł, ale również ich demineralizacji (dotyczy to także np. cytrusów, kawy, alkoholu, tzw. energetyków) i erozji szkliwa, czyli utraty tkanek twardych zębów spowodowanej długotrwałym wpływem kwasów.

Z tego względu rzeczywiście przy spożywaniu tego typu produktów warto je ograniczyć (np. napoje energetyczne) lub zadbać o odpowiednie nawyki, np. przepłukiwanie zębów/przepijanie pokarmu wodą lub używanie gum do żucia (które zawierają ksylitol), które przywrócą odpowiednie pH. Ważne, by po zjedzeniu takich produktów umyć zęby dopiero po ok. 15 minutach. Kwaśne produkty „zmiękczają” szkliwo, więc gdy zaraz po zjedzeniu takiego produktu wyszczotkujemy zęby, możemy wetrzeć destrukcyjne kwasy w powierzchnie zębów, co jeszcze bardziej im zaszkodzi.

Podobnie jak owoce cytrusowe, pomidory są bardzo kwaśne, powodując zżelowanie szkliwa i zębów. I to nie tylko surowe pomidory, które mogą zaszkodzić Pani zębom. Niestety sosy pomidorowe, zupy i pizza mogą powodować erozję zębów z powodu kwasowości pomidorów, jeśli zapomnimy o umyciu zębów po posiłku.

Pozdrawiamy,
stankowscybialach.pl
badzbystry.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty