Hormony a zachowanie
Nie wiem co to są "nie małe ilości" według Pani. Jednakże nadmiar jednego składnika nigdy nie jest dobry. Polecam zróżnicować dietę i wprowadzić do niej różne warzywa, najlepiej codziennie spożywać warzywa i owoce różnokolorowe. Co więcej ważny jest również sposób przygotowywania. Jeżeli smaży Pani cebulę to z pewnością nie jest to dobry nawyk.
Witam Panią,
Powinna Pani zachować pewien umiar. Rzeczywiście cebula jest produktem ciężkostrawnym i zbyt duże jej ilości mogą obciążać przewód pokarmowy.
Zalecam zróżnicowaną dietę i rozsądek.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie warzyw przy marskości wątroby – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy to prawda, że codzienne spożywanie jarmużu może negatywnie wpłynąć na tarczycę? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Codzienne spożywanie ortopestu plamistego – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Codzienne spożywanie jednej papryczki chili – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Skutki spożywania nadmiernej ilości cebuli – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kiszona kapusta a uszkodzenie wątroby – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
artykuły
Nie tylko alkohol jest wrogiem wątroby. Sprawdź, co może jej zaszkodzić
Nie tylko alkohol, tłuste jedzenie i przetworzona
Wątroba - nasz wewnętrzny sprzymierzeniec
Każdego dnia wykonuje tytaniczną pracę - dba o
Dieta podstawą leczenia - zdrowe przepisy
Dieta podstawą leczenia W czasie choroby i rekonwa