Kobieta , 20 lat Witam. Czy to prawda, że cukier zabija szare komórki i uszkadza to naszą pamięć? Jeżeli tak to w jakich ilościach powinnam go spożywać i w jakich postaciach? Dodam, że mam 20 lat, 178 cm wzrostu i moja waga to 68 kg. Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Maria Jagiełło 51
Maria Jagiełło Dietetyk, Łódź 51 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Cukier jest w gronie największych trucizn dla organizmu dostępnych i dozwolonych na co dzień do spożycia. Organizm w ogóle go nie potrzebuje, bo niezbędne ilości glukozy bierze z pr. skrobiowych. Ile cukru? Najlepiej wcale. Pozdrawiam

Mgr Natalia Główka 60
Mgr Natalia Główka Dietetyk, Warszawa 60 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień Dobry,

węglowodany są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i nie należy ich eliminować, mowa tutaj o węglowodanach złożonych znajdujących się w nieprzetworzonych produktach zbożowych czy warzywach.
Natomiast jeśli chodzi Pani o cukier biały, dostępny do słodzenia czy w słodyczach to spokojnie można (a nawet trzeba!) go całkowicie wyeliminować z diety.

Pozdrawiam,
www.nutricus.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Substancje słodzące – Mianem „substancji słodzących” określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. Cukier rafinowany jest źródłem energii, ale nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, a jedynie tzw. pustych kalorii. Nadmiar cukru w diecie jest przyczyną wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy, cukrzycy.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Substancje słodzące

Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe

Cukier rafinowany żywi komórki nowotworowe

Rak żywi się cukrem? Zwolennicy tej teorii przekonują, że eliminacja tego składnika z codziennej diety jest w stanie zapobiec rozwojowi nowotworów. U podłoża tej teorii leżą badania noblisty. Doktor Otto Warburg, bo o nim mowa, na podstawie wieloletnich...

Substancje słodzące

Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

Coraz częściej słyszmy, że cukier to biała śmierć, naukowcy ostrzegają, że jest groźniejszy dla zdrowia niż sól, a Światowa Organizacja zaleca, by zmniejszyć spożycie tej substancji o połowę. Wiemy, że jest szkodliwy, jednak trudno nam zrezygnować z deseru...

Substancje słodzące

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

Zastąp tradycyjny cukier erytrytolem Mówi się, że cukier i sól to biała śmierć. 100 gramów białego, rafinowanego cukru to aż 386 kcal. Dodajemy go, aby poprawić smak przygotowanych potraw. Ale czy wiesz, że możesz zastąpić go naturalnym składnikiem, praktycznie...

Substancje słodzące

Co to jest sacharoza?

Sacharoza jest dwucukrem, czyli jest zaliczana do węglowodanów prostych, składa się z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy. To właśnie sacharozę nazywamy potocznie „cukrem" i używamy jej do słodzenia potraw i napojów. Pozyskiwana jest...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat - tak można najkrócej opisać cukier Muscovado. Pochodzący z Filipin i Barbadosu produkt ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego ciemnego...

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Właściwości cukru brzozowego Ksylitol to świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych zamienników zwykłego cukru, który źle wpływa na organizm. Nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych...

Substancje słodzące

Czym można zastąpić cukier? (WIDEO)

Czym można zastąpić cukier? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czym można zastąpić cukier? Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może...

Substancje słodzące

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Słodki zabójca Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie nie spożywać więcej niż 25 gramów cukru, czyli około sześciu łyżeczek. Nie chodzi tu tylko o cukier dodawany samodzielnie, np. do herbaty, ale o cukier ogólnie, który znajduje się w wielu...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

„Biały cukier to zło" - to zdanie coraz częściej słyszymy od dietetyków i lekarzy. I właśnie dlatego na półkach sklepowych możemy spotkać wiele alternatyw dla tego słodkiego proszku. Już nie tylko ksylitol, stewia czy tagatoza są najpopularniejsze. W...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...