Dieta śródziemnomorska
Jego główną i bardzo ważną właściwością jest normalizacja poziomu glukozy we krwi co przekłada się na regulację apetytu i wyrównanie poziomu nastroju. Zalecany dla cukrzyków i osób na diecie redukcyjnej. Poza tym jest źródłem antyoksydantów które, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zdecydowanie warto go dodawać do posiłków, zwłaszcza tych na słodko. Pozdrawiam
Witam! Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw która zyskała popularność takimi właściwościami jak: jest źródłem żelaza, manganu czy wapnia. Ma on niektóre właściwości zdrowotne tj.:jest naturalnym konserwantem, poprawia pamięć, nadaje smak potrawom oraz może pomóc w bólach reumatycznych stawów.
W nietórych chorobach jednak należy ograniczyć jego spożycie, jeść z umiarem, jednak nie należy z niego rezygnować. Pozdrawiam serdecznie!
W medycynie cynamon jest stosowany w przypadku przeziębień, wzdęć, nudności, biegunek oraz bolesnych miesiączek. Pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. A jedzony na czczo w połączeniu z miodem podobno przynosi ulgę w bólach stawów już po tygodniowej kuracji.
Badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, związki zawarte w korze cynamonu pobudzają receptory insuliny oraz hamują działanie enzymu który je inaktywuje. W ten sposób znacznie zwiększa się zdolność wykorzystywania glukozy przez komórki. Cynamon jest pomocny w przypadku leczeniu zespół X oraz obniżonej produkcji insuliny. ALE jeśli masz zdiagnozowaną cukrzycę skonsultuj się z lekarzem, gdyż częste stosowanie tej przyprawy może działać hipoglikemiczne. (!!!)
Cynamon ma także właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i zwalcza drożdżycę układu pokarmowego, hamuje też psucie się żywności. Kora cynamonowca może być szczególnie przydatna dla osób z zespołem jelita drażliwego.
Uwaga! Cynamonu nie należy nadużywać w czasie ciąży i karmienia piersią. Należy także zachować ostrożność przy stosowaniu leków rozrzedzających krew. Diabetycy natomiast powinni stosować cynamon wedle zaleceń lekarza i stale monitorować poziom cukru we krwi.
pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy powinniśmy jeść miód? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy cynamon poprawia apetyt? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy piwo ma jakieś właściwości zdrowotne? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Wpływ kurkumy na cukrzycę typu 2 – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie karczochów a problemy z cukrem – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Rak jelita grubego a spożywanie cynamonu – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Zjedzenie łyżeczki cynamonu – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jakie są właściwości lecznicze imbiru? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy sok pomarańczowy z cynamonem pobudza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Mikstura przeciwbólowa z kurkumy, cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków – odpowiada mgr Joanna Arciszewska