Kobieta , 25 lat Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnesu (ogólnie minerałów) i witamin? Bo czekolada ponoć zawiera kofeinę?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Magnez – Magnez pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Tymczasem wiele osób dostarcza za mało tego makroelementu z pożywieniem. Stężenie magnezu w organizmie zmniejsza się pod wpływem stresu, niektórych chorób, leków i dużego wysiłku fizycznego.
  • Słodycze – Słodycze są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Niestety, ta przyjemność może nas wiele kosztować. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Magnez - przyczyny i skutki niedoboru, rola magnezu, dieta

Jak uzupełnić niedobór magnezu bez suplementów?

Jak uzupełnić niedobór magnezu bez suplementów?

Magnez z pożywienia Bóle głowy i mięśni, rozdrażnienie, zmęczenie i problemy ze snem mogą wynikać z niedoboru magnezu w organizmie. Szczególnie narażone na brak tego pierwiastka są osoby, które żyją w stresie, źle się odżywiają, ciężko pracują fizycznie...

Leki i suplementy

Co utrudnia wchłanianie minerałów?

Co utrudnia wchłanianie minerałów?

Minerały w codziennej diecie By organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebuje wielu witamin i minerałów. Najlepiej jest, gdy dostarczamy je wraz z pożywieniem. W takiej formie są bowiem zdecydowanie lepiej przyswajalne. Zdarza się jednak, że posiłki...

Słodycze

Czekolada

Czekolada

Czym różni się naturalna czekolada od wyrobu czekoladopodobnego? W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym czy palmowym. Produkt ten zawiera sporą ilość tłuszczów trans, które zatykają...

Słodycze

Czekolada a zdrowie

Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to „gorzka szumowina". Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć na dziesięć osób przyznaje,...

Słodycze

Biała czekolada na cenzurowanym

Biała czekolada na cenzurowanym

Biała czekolada - smaczna bomba kaloryczna Każdy ma swój ulubiony smak czekolady. Jedni uwielbiają gorzką, inni cenią sobie czekoladowy przysmak wzbogacony owocowym nadzieniem lub bakaliami. Wielu zwolenników ma również biała czekolada, która jest swego...

Witaminy

Niedobory witamin

Niedobory witamin

Niedobór witamin, inaczej hipowitaminoza, może być spowodowana mało urozmaiconą dietą, niezdrowym stylem życia i upośledzeniem wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego, a także oddziaływaniem na nie niektórych leków. Niedobór witamin u...

Słodycze

Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów....

Słodycze

Ciemna czekolada dobra dla serca

Ciemna czekolada dobra dla serca

Ciemna czekolada wpływa korzystnie na serce - donoszą nowe amerykańskie badania. Obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu i ciśnienie krwi. A to wszystko dzięki flawonolom zawartych w ziarnach kakaowca. Naukowcy Uniwersytetu Browna przeprowadzili badania,...

Słodycze

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

Lubisz czekoladę? Warto wiedzieć, że spożywanie 2-3 kostek dziennie pozytywnie wpływa na organizm i samopoczucie. Pod jednym warunkiem - czekolada musi zawierać minimum 70 proc. kakao. Sprawdź, do jakich reakcji dochodzi w organizmie po zjedzeniu czekolady. W...