Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
Nie wspomniała Pani nic na temat swojej karnacji. Często posiadaczki jasnej skóry gorzej znoszą słońce. Do czasu badań proszę chronić się kremem z filtrem 50 SPF.
Pozdrawiam
Abigail Laskowska
Dzień dobry, jeśli posiada Pani bardzo jasna karnacje, wówczas takie osoby są bardziej podatne na promienie UV, w związku z czym reagują silnym zaczerwienieniem. Na co dzień proszę stosować filtry UVA/UVB.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czerwona skóra z krostkami po przebywaniu na słońcu – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy mogę opalać się na słońcu, gdy wcześnie użyłam samoopalacza? – odpowiada Mgr Aleksandra Matuła
- Jak zabezpieczyć znamiona przed opalaniem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czerwone plamy na skórze po opalaniu – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy osoby o jasnej karnacji mogą się opalać? – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Czerwona skóra po przebywaniu na słońcu – odpowiada Lek. Robert Jan Chmielewski
- Przebarwienia na skórze twarzy po korzystaniu z solarium – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Stosowanie leku na trądzik a unikanie słońca – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Białe plamki na twarzy, nogach i ramionach a możliwość bielactwa – odpowiada Lek. Ewa Rybicka
- Co pomoże na uczulenie na słońce? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska