Odkryto nowe grupy krwi
Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
Czerwone wino raczej nie ma wpływu na poprawę parametrów krwi. Dużo żelaza potrzebnego do jej tworzenia zawierają zielone warzywa: szpinak, sałata, pietruszka.
Dzień dobry.
Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Długotrwały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy stwierdzonej anemii? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Anemia i dieta bezmięsna – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec