Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Mgr Klaudia Wita Dietetyka
30 poziom zaufania

Witam,
Polecam włączać pełnoziarniste produkty zbożowe do diety również podczas redukcji masy ciała. Produkty zbożowe pełnoziarniste są źródłem cennych witamin i składników mineralnych, poza tym węglowodany dostarczają nam energii i powinniśmy zapewniać ich odpowiedni poziom w diecie (który zależy od indywidualnego zapotrzebowania). Ilość węglowodanów w warzywach jest zbyt niska żeby pokryć zapotrzebowanie tylko tą grupą produktów.
Zbyt niska podaż węglowodanów jest niekorzystna dla zdrowia, ponadto często jest przyczyną spowolnienia procesów metabolicznych, a co za tym idzie "zastojów" w czasie odchudzania a potem często efektu jo-jo. Proponuję zbilansowaną dietę ubogoenergetyczną gdzie głównym źródłem energii są węglowodany pochodzące m.in. z pełnoziarnistych produktów zbożowych, które mogą wchodzić w skład prawie każdego posiłku (należy tylko dostosować ich ilości).
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty