Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam,
Twojej diety nie nazwałabym odchudzającą.
Dużo jest w niej: żywności typu fast-food, słodyczy, przekąsek a la paluszki, chrupki.
Te produkty należy ograniczyć, lub całkowicie wykluczyć z diety.
Metodę kulinarną jaką jest smażenie - zamieniłabym na gotowanie na parze.
Plusem opisanego przez Ciebie schematu żywienia jest to, że posiłki spożywane są często.
W Twoim jadłospisie praktycznie nie występują: warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste.
Może to powodować niedobory składników odżywczych, czego objawem są problemy z włosami.
Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
- śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
- II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs.
Wyeliminować z diety powinnaś: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe, słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).
Zastosowanie może mieć:
• wyeliminowanie nadmiernej ilości tłuszczu w diecie (na rynku istnieje wiele margaryn tupu light, które często mają nawet 3 razy mniej kalorii niż masło, gotowanie na parze, tradycyjne gotowanie są lepsze od smażenia)
• spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych (gruboziarnistych kasz, razowego makaronu, pieczywa ciemnego -wydłużają uczucie sytości)
• włączenie do diety większej ilości warzyw i owoców
• ograniczenie dodawanego cukru
• ograniczenie ilości wypijanych napojów kolorowych, zjadanych słodyczy etc.
• zamiana tłustych mięs na chude (szynkę z piesi kurczaka, szynkę gotowaną etc.)
• włączenie do jadłospisu ryb.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 13-latki – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Odchudzanie dla 12-latki – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jadłospis diety South Beach – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jak spalić tkankę tłuszczową z brzucha, ud, pośladków i bioder? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka dieta odpowiednia dla mnie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Wychodzenie z kopenhaskiej. Dieta turbo, dieta na zawołanie – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka dieta będzie dla mnie skuteczna? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jaką dietę powinnam zastosować? Czy może to być dieta 1000 kcal? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ćwiczenia i dieta a odchudzanie – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Ważę za dużo, jaka dieta? – odpowiada Redakcja abcZdrowie