Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Ewa Gonia Dietetyk, Tychy
50 poziom zaufania

Dieta po udarze powinna być dietą racjonalną. Jęsli nie ma kłopotów z gryzieniem i połykaniem należy zapewnić pacjentowi właściwą podaż wartości odżywczych z ograniczeniemtłuszczy zwierzęcych, soli, ograniczaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym. W jadłospisie powinny pojawić sie chude mięsa, ryby (również tłuste), warzywa 5x dziennie i owoce.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
Wystąpienie choroby zdecydowanie powinno oznaczać zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Podstawą diety osoby będącej po udarze powinno być unikanie składników zwiększających ciśnienie krwi i potęgujących miażdżycę, a dostarczanie tych, które ograniczają postępowanie tych procesów. Przede wszystkim należy dostosować ilość dostarczanych kalorii – jest do czynnik bardzo indywidualny, dodatkowo jeśli osoba chora ma nadwagę, konieczne jest stosowanie diety redukcyjnej. Ponadto dieta powinna być uboga w sód. Oznacza to, że nie powinno dosalać się potraw, ponieważ dozwolona dzienna dawka naturalnie znajduje się w codziennie spożywanych produktach. Najwięcej soli zawierają wędliny, kiełbasy, produkty wędzone, żółte sery, solone ryby i przekąski typu chipsy, krakersy, czy paluszki oraz sos sojowy. Ważnym aspektem takiej diety jest obniżenie ilości spożywanego tłuszczu. Należy więc ograniczyć do minimum spożywanie wędlin i tłustych mięs oraz zrezygnować z wszelkich technik kulinarnych, w których dodaje się tłuszcz do jedzenia. Z produktów mlecznych należy wybierać te chude, odtłuszczone i zrezygnować z masła lub zastąpić je miękkimi margarynami. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe – takie jedzenie dostarcza wielu związków potrzebnych w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi (m.in. błonnik). Powinno się także uwzględniać tłuste ryby morskie (2-3 porcji tygodniowo), ze względu na korzystne działanie zawartych w nich kw. omega-3 oraz pamiętać o piciu wody (ok. 2 l dziennie). Są to ogólne zalecenia dla osób po przebytym udarze. By dostosować dietę należy udać się do dietetyka, który dokona analizy składu ciała i przeprowadzi wywiad żywieniowy. Na podstawie uzyskanych informacji określi zapotrzebowanie energetyczne i ułoży dietę dostosowaną do stanu zdrowia pacjenta, by jak najefektowniej wspomóc jego leczenie.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Warto przeczytać również:

Cholesterol
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/cholesterol.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty