Bardzo lubię chipsy ale ze są narażone szkodliwe nasz pokonane chemia. W takim razie chce robić domowe chipsy w piekarniku bądź w frytownicy. Moje pytanie czy takie domowe chipsy będą zdrowsze i czy można jeść je często czy też ograniczać? I jeszcze przy okazji czy też domowe chipsy jabłkowego są zdrowe? Lepiej jeść świeże jabłka czy suszone?
Czy olszówka jest grzybem trującym?
Chipsy (jeśli mowa o ziemniaczanych) - czy to domowe czy nie, zawsze będą przekąską bogatą w tłuszcz więc też podlegają ograniczeniu w naszym jadłospisie. Czy są "zdrowsze"? Trudno powiedzieć, zależy od sposobu przygotowania i dodatków. Z pewnością uda nam się znaleźć kupne chipsy o prostym składzie, będą pewnie trochę droższe niż te "z chemią".
W domu proponuję przyrządzić chipsy z warzyw korzeniowych lub jarmużu - wystarczy łyżka oleju i przyprawy - takie chipsy robimy w piekarniku.
Jeśli chodzi o chipsy jabłkowe - są fajną przekąską, ale zawsze lepiej jest zjeść świeże jabłko - naturalny, nieprzetworzony produkt.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy chipsy jabłkowe suszone w domu w piekarniku są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy chipsy naprawdę są niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy chipsy marchewkowe pieczone w domu są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Konsekwencje spożywania chipsów – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wartości odżywcze wafli ryżowych i chipsów błonnikowych – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie naleśników ze szpinakiem w diecie lekkostrawnej – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- Domowy jogurt owsiany a flora bakteryjna – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy mięso z gęsi jest zdrowsze od kurczaka? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Uzależnienie od zjadania pikantnych chipsów – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze