Zapytaj lekarza

1 , 0 1 5 , 9 4 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy gdy zwiększę kaloryczność, waga jeszcze bardziej podskoczy?

Witam. Od 3 lat próbuje schudnąć. Dzięki zdrowemu odżywianiu i uprawianiu sportu ok. 5 razy w tygodniu udało mi się zejść z wagi 62kg na 54 przy wzroście 163. Problem pojawił sie, gdy zaczęłam jeść poniżej 1000kcal dziennie i ćwiczyć codziennie po 1-2 godz. Był czas, ze spożywałam ok. 500 kcal i ważyłam 46kg. Obecnie ważę 57kg, przy spożywaniu 1200 kcal dziennie i uprawianiu sportu 3-5 razy w tygodniu. Obawiam się, ze gdy zwiększę kaloryczność waga jeszcze bardziej podskoczy. Co powinnam zrobić?
KOBIETA, 19 LAT 10 miesięcy temu

Witam Kaloryczność należny podnosić stopniowo, nie zmniejszając jednocześnie aktywności fizycznej. Wyjść z diety może Pani również pomóc dietetyk. Pozdrawiam

0

Pani dieta zdecydowanie dostarcza za mało kalorii, co wiąże się nie tylko z efektem jo-jo, lecz także niedoborami. Jest Pani bardzo aktywna fizycznie i spala dużo kalorii, zatem powinna Pani dostarczać około 1800 kcal (min.) ćwiczenia 3-5 razy w tygodniu to dużo. Jeżeli będzie Pani mało jadła istnieje ryzyko rozleniwienia metabolizmy. Organizm przestawi się na oszczędzanie, czyli magazynowanie tkanki. Należy zmodyfikować sposób żywienia poprzez stosowanie zasad racjonalnego odżywiania, czyli: - zaczynać dzień od śniadania - jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować - dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych - unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia) - spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie. - pić co najmniej 2 litry wody dziennie - unikać soli - stosować zioła - zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane. Podczas komponowania codziennej diety należy również kierować się zasadami: 5 PORCJI PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH – JEDNA PORCJA = 50 G CHLEBA LUB 30 G KASZY/RYŻY W dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji produktów zbożowych (w każdym posiłku). Jedna porcja to 50 g chleba (jedna kromka) lub 30 g ryżu lub kaszy (waga produktu suchego). Następną grupą produktów są warzywa. Konsumpcja warzyw powinna wynosić ok. 400 g/dzień – około 4 porcji dziennie. Warzywa są niskokaloryczne, mogą być podawane do każdego posiłku. Naukowcy radzą, aby spożycie owoców było mniejsze niż warzyw. 300 G OWOCÓW – OKOŁO 3 PORCJE Zaleca się spożywanie ok. 300 g owoców – 3 porcje. Owoce są bardziej kaloryczne. Mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi oraz glikemii poposiłkowej. Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, sery, twarogi) rekomendowane są w ilości 2 porcji/dzień. 2 PORCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH – 200 – 300 ML JOGURTU LUB MLEKA Jedna porcja to 200 – 300 ml mleka lub jogurtu, także 40 g sera żółtego. Należy wybierać produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Na wyższym poziomie piramidy znajdują się produkty bogate w białko. RYBY 2 RAZY W TYGODNIU PO 120 G Zaleca się spożywanie jaj, ryb morskich, mięsa i nasion strączkowych. Należy wyeliminować tłuste mięso na rzecz chudego, np. drobiu. 2-3 PORCJE MIĘSA/TYDZIEŃ – JEDNA PORCJA TO 150 G Mięso powinno się zastępować rybami i roślinami strączkowymi, a zalecana ilość kształtuje się na poziomie 2 – 3 porcji po 150 g/tydzień. Na wierzchołku piramidy zostały umieszczone tłuszcze, których spożycie nie powinno przekroczyć zalecanego poziomu. Najwyższe walory zdrowotne posiada olej roślinny. Należy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, np. przetworzonych produktów węglowodanowych: biały ryż, białe pieczywo, drobne kasze, makaron, ziemniaki w przetworzonej postaci oraz mięso czerwone, a także unikać jedzenia ciast, ciasteczek, tortów, czekolady, lodów czy alkoholu. Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody.

Pozdrawiam serdecznie, Paulina Roziewska proziewska@gmail.com http://dietetyka-medyczna.pl/

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
76 poziom zaufania

Dzień dobry! Je Pani zdecydowanie za mało, prawidłowe zapotrzebowanie wynosi około 1800 kcal. Po tak drastycznie małej kaloryczności metabolizm z pewnością jest spowolniony oraz mogą występować zaburzenia gospodarki wewnątrzustrojowej. Warto udać się do lekarza aby ocenić swój stan zdrowia i potem dostosować do niego dietę. Jeśli chodzi o dodawanie kalorii to należy robić to stopniowo, aby organizm nie doznał szoku. Może Pani stopniowo zwiększać kaloryczność, by rozkręcić metabolizm. Najlepiej udać się do dietetyka w celu ustalenie indywidualnego żywienia dostosowanego do stanu zdrowia i potrzeb organizmu - to będzie zdecydowanie najlepsze wyjście z sytuacji. Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia. Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu! Pozdrawiam serdecznie! Monika Frank, Dietetyk www.poznan.mojdietetyk.pl poznan@mojdietetyk.pl tel. 698 418 306 Warto również przeczytać: Stop diecie! http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/stop-diecie.html?c=5

Dietetyk udzielający konsultacji dietetycznych w poradni w Poznaniu.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety