Kobieta , 19 lat Witam. Od 3 lat próbuje schudnąć. Dzięki zdrowemu odżywianiu i uprawianiu sportu ok. 5 razy w tygodniu udało mi się zejść z wagi 62kg na 54 przy wzroście 163. Problem pojawił sie, gdy zaczęłam jeść poniżej 1000kcal dziennie i ćwiczyć codziennie po 1-2 godz. Był czas, ze spożywałam ok. 500 kcal i ważyłam 46kg. Obecnie ważę 57kg, przy spożywaniu 1200 kcal dziennie i uprawianiu sportu 3-5 razy w tygodniu. Obawiam się, ze gdy zwiększę kaloryczność waga jeszcze bardziej podskoczy. Co powinnam zrobić?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Pani dieta zdecydowanie dostarcza za mało kalorii, co wiąże się nie tylko z efektem jo-jo, lecz także niedoborami. Jest Pani bardzo aktywna fizycznie i spala dużo kalorii, zatem powinna Pani dostarczać około 1800 kcal (min.) ćwiczenia 3-5 razy w tygodniu to dużo. Jeżeli będzie Pani mało jadła istnieje ryzyko rozleniwienia metabolizmy. Organizm przestawi się na oszczędzanie, czyli magazynowanie tkanki.
Należy zmodyfikować sposób żywienia poprzez stosowanie zasad racjonalnego odżywiania, czyli:
- zaczynać dzień od śniadania
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane.
Podczas komponowania codziennej diety należy również kierować się zasadami:
5 PORCJI PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH – JEDNA PORCJA = 50 G CHLEBA LUB 30 G KASZY/RYŻY
W dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji produktów zbożowych (w każdym posiłku). Jedna porcja to 50 g chleba (jedna kromka) lub 30 g ryżu lub kaszy (waga produktu suchego). Następną grupą produktów są warzywa. Konsumpcja warzyw powinna wynosić ok. 400 g/dzień – około 4 porcji dziennie. Warzywa są niskokaloryczne, mogą być podawane do każdego posiłku. Naukowcy radzą, aby spożycie owoców było mniejsze niż warzyw.
300 G OWOCÓW – OKOŁO 3 PORCJE
Zaleca się spożywanie ok. 300 g owoców – 3 porcje. Owoce są bardziej kaloryczne. Mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi oraz glikemii poposiłkowej. Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, sery, twarogi) rekomendowane są w ilości 2 porcji/dzień.
2 PORCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH – 200 – 300 ML JOGURTU LUB MLEKA
Jedna porcja to 200 – 300 ml mleka lub jogurtu, także 40 g sera żółtego. Należy wybierać produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Na wyższym poziomie piramidy znajdują się produkty bogate w białko.
RYBY 2 RAZY W TYGODNIU PO 120 G
Zaleca się spożywanie jaj, ryb morskich, mięsa i nasion strączkowych. Należy wyeliminować tłuste mięso na rzecz chudego, np. drobiu.
2-3 PORCJE MIĘSA/TYDZIEŃ – JEDNA PORCJA TO 150 G
Mięso powinno się zastępować rybami i roślinami strączkowymi, a zalecana ilość kształtuje się na poziomie 2 – 3 porcji po 150 g/tydzień. Na wierzchołku piramidy zostały umieszczone tłuszcze, których spożycie nie powinno przekroczyć zalecanego poziomu. Najwyższe walory zdrowotne posiada olej roślinny. Należy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, np. przetworzonych produktów węglowodanowych: biały ryż, białe pieczywo, drobne kasze, makaron, ziemniaki w przetworzonej postaci oraz mięso czerwone, a także unikać jedzenia ciast, ciasteczek, tortów, czekolady, lodów czy alkoholu.
Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

Mgr Monika Frank 85
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań 85 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry!
Je Pani zdecydowanie za mało, prawidłowe zapotrzebowanie wynosi około 1800 kcal. Po tak drastycznie małej kaloryczności metabolizm z pewnością jest spowolniony oraz mogą występować zaburzenia gospodarki wewnątrzustrojowej. Warto udać się do lekarza aby ocenić swój stan zdrowia i potem dostosować do niego dietę. Jeśli chodzi o dodawanie kalorii to należy robić to stopniowo, aby organizm nie doznał szoku. Może Pani stopniowo zwiększać kaloryczność, by rozkręcić metabolizm. Najlepiej udać się do dietetyka w celu ustalenie indywidualnego żywienia dostosowanego do stanu zdrowia i potrzeb organizmu - to będzie zdecydowanie najlepsze wyjście z sytuacji.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać: Stop diecie! http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/stop-diecie.html?c=5

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Porady dietetyczne dla odchudzających się

9 wskazówek dietetycznych, które należy ignorować

9 wskazówek dietetycznych, które należy ignorować

Wśród wskazówek dietetycznych, których nie należy wprowadzać w życie, wymienia się m.in. zakaz podjadania, wyeliminowanie z diety owoców, liczenie kalorii i niezwracanie uwagi na wartości odżywcze produktów. Wiele z nich nie tylko nie przynosi upragnionych...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Jak schudnąć? - walka z nadwagą, porady, dieta

Skuteczne odchudzanie to przede wszystkim zdrowe odchudzanie. Rygorystycznie stosowane diety odchudzające czy ograniczenie ulubionych przekąsek mogą zaburzyć równowagę organizmu. Najlepsze sposoby na odchudzanie to zdrowa dieta, aktywność fizyczna oraz...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Jak nie przytyć z wiekiem?

Większość dorosłych osób z biegiem lat obserwuje u siebie wzrost wagi. Pojawienie się zbędnych kilogramów jest spowodowane między innymi zmianami zachodzącymi w organizmie. Z każdą kolejną dekadą następuje bowiem spowolnienie metabolizmu. Zmienia się...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Skuteczna dieta na odchudzanie - składniki odżywcze

Skuteczna dieta dostarcza z pożywieniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych i odpowiedniej ilości energii. Warto więc wiedzieć, co i w jakich ilościach powinno znaleźć się na naszym talerzu każdego dnia. Zrównoważona i skuteczna dieta obejmuje...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

10 produktów spożywczych wspomagających odchudzanie

10 produktów spożywczych wspomagających odchudzanie

Racjonalna dieta odchudzająca Najzdrowszą dla naszego organizmu dietą odchudzającą jest dieta zawierająca odpowiednie ilości węglowodanów, białek oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Co więcej, tego rodzaju dieta nie powinna skutkować odczuciem głodu czy...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

10 rad dla osób odchudzających się

Przejście na dietę zawsze jest trudną i wymagającą odpowiedniej motywacji decyzją. Najczęściej jest to spowodowane naszym sceptycznym podejściem, zdrowa żywność kojarzy nam się raczej z czymś nieprzyjemnym, niesmacznym, a ponadto kosztownym. Dlatego większość...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

4 błędy, które popełniasz w trakcie przygotowywania koktajli

4 błędy, które popełniasz w trakcie przygotowywania koktajli

Podstawowe błędy, które popełniamy w trakcie samodzielnego przygotowywania koktajli w domowym zaciszu, to m.in. stosowanie samego zestawu zielonych warzyw i zbyt dużej liczby składników. Ich wyeliminowanie pomoże wykorzystać pełnię zalet wynikających...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Pieczywo, które możesz jeść na diecie

Pieczywo, które możesz jeść na diecie

Czy lepiej zrezygnować z pieczywa będąc na diecie odchudzającej? Miłośnicy chleba często cierpią na dietach odchudzających, gdyż często zalecają one całkowitą redukcję pieczywa z codziennego jadłospisu. Mówi się, że węglowodany zawarte w pieczywie sprzyjają...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Porady dietetyczne traktuj z umiarem

Porady dietetyczne traktuj z umiarem

Nie przesadzaj z nawadnianiem Biegasz trzy razy w tygodniu, starannie odmierzasz porcje owoców i jesz zgodnie z zegarem biologicznym, a mimo to wciąż nie chudniesz? Pomóc może jedna zasada - umiar. I nie chodzi tu o łamanie reguł i wieczorne podjadanie....

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Czy wiesz, dlaczego tyjesz?

Czy zdarza ci się po obfitym obiedzie sięgnąć po kaloryczny deser? Czy w czasie sprawdzania poczty podjadasz chipsy, a na koniec jesteś zdziwiona, że zjadłaś całą paczkę? Jeśli tak, zapewne spożywasz większą ilość kalorii dziennie niż potrzebuje twój...