Czy gotowanie a następnie trzymanie buraków w lodówce spowoduje niski indeks glikemiczny?

Witam. Czy to prawda? "po ugotowaniu ziemniaków i ostudzeniu ich w temperaturze pokojowej, wstawić do lodówki na 24h. Możesz je później ponownie odgrzać, a i tak nadal będą warzywem o średnim lub niskim indeksie glikemicznym. Niska temperatura przekształca szybko trawioną skrobię w skrobię bardziej „oporną”, czyli taką, która wolniej ulega rozkładowi w naszym organizmie." Jeśli tak to czy taka sama zasada tyczyłaby się gotowanych buraków?
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Wartość indeksu glikemicznego

Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty