Komu polecany jest żeń-szeń?
Pieczywo graham powstaje z mąki pszennej grubo mielonej, jednak bardziej oczyszczonej niż mąka razowa i jego produkcja odbywa się przy udziale drożdży, a nie zakwasu jak w chlebie razowym. Dzięki takim zabiegom chleb ten jest bardziej strawny, polecany osobom z problemami trawiennymi. Jest pieczywem zdrowym i również polecanym w dietach odchudzających, a także w dietach osób cierpiących na zgagę. Dzięki grubo-mielonym ziarnom pieczywo to ma więcej składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego niż pieczywo białe. Zawartość błonnika pokarmowego to ok. 6,4g/ 100g produktu.
Bułka grahamka jak również pieczywo graham znajduje się pomiędzy bardzo dobrymi węglowodanami złożonymi pochodzącymi z pieczywa razowego (mąka z pełnego przemiału ziarna), a pieczywem pszennym (mąka z oczyszczonego ziarna, pozbawionej łuski, czyli najwartościowszej częśći).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kalorie bułki grahamki i jajecznicy a dieta redukcyjna – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak wybrać dobry chleb w sklepie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska