Kobieta , 43 lata Wiem, co to jest indeks glikemiczny. Intryguje mnie jednak fakt, że niektóre słodycze mają niski indeks glikemiczny. Np. czekolada gorzka 22, czekolada mleczna ok 50 co również plasuje ją jako produkt o niskim indeksie glikemicznym zakładając, że ten wysoki indeks zaczyna się od 70, a średni powyżej 50. Jednak te produkty zdrowy człowiek może jeść w rozsądnych ilościach, a chory np. na cukrzycę musi się nawet od nich powstrzymać. Czy czekolady nie są aż tak szkodliwe jeśli chodzi o indeks?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Dr Anna Brinken 76
Dr Anna Brinken Dietetyk, Szczecin 76 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam, indeks glikemiczny czekolady będzie zależeć od ilości cukru, błonnika, tłuszczu i białka. Błonnik, tłuszcz i białko obniżają indeks glikemiczny. Cukry podwyższają. Proszę przyjąć, że na łyżeczce mieści się 6 g cukru (to 24 kcal - dużo) i sprawdzić wartość odżywczą czekolady podaną na etykiecie. Można policzyć Ile cukru Pani zje w 1 kostce czekolady. Największe zło, to syrop glukozowo-fruktozowy. On najszybciej doprowadzi do otłuszczenia jamy brzusznej, jeśli będziemy go regularnie spożywać. Najzdrowsza jest gorzka czekolada bez zawartości syropu z bardzo małą ilością cukru. Na przykład czekolada gorzka extra 90% zawiera w 100 g 11 g cukru (11% C), czyli w kostce ważącej 8,3 g będzie 0,9 g cukru.
Inne składniki w 1 kostce: 3,6 g tłuszczu (44% T), 1,2 g białka (15% B), 1,4 g wszystkich węglowodanów (17% W). Podsumowując: 44% tł. kwalifikuje czekoladę do produktów wysokotłuszczowych i wysokokalorycznych (558 kcal w 100 g). Mimo to, indeks glikemiczny będzie bardzo niski. Osobiście nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1 kostkę ;) Cukrzykom taka czekolada na pewno nie zaszkodzi. Wystrzegałabym się natomiast czekolady mlecznej, bo z łakomstwa można łatwo w ciągu krótkiego czasu zjeść całą tabliczkę.

Mgr Monika Frank 85
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań 85 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry!
Indeks glikemiczny czekolady zależy od zawartości w niej poszczególnych składników. Im większa zawartość tłuszczu, tym niższy indeks glikemiczny, ponieważ tłuszcze spowalniają wchłanianie glukozy. Czekolada gorzka zawiera także mniejszą ilość węglowodanów, niż czekolada mleczna. Osoba chora na cukrzycę powinna szczególnie unikać tej drugiej, gdyż szybko podniesie poziom glukozy w krwi. Jak Pani zauważyła, osoba zdrowa może jeść czekoladę, ale w rozsądnych ilościach.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Światowy Dzień Czekolady
http://warszawa.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-czekolady.html?c=7

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Słodycze

Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów....

Zdrowe odżywianie

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - warzywa, owoce, nabiał, zboża

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający jak dany artykuł spożywczy wpływa na poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym powinny stanowić podstawę diety nie tylko osób chorych na cukrzycę ale również: osób ze stwierdzonym stanem...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta Montignaca - grupy produktów żywieniowych, etapy i zasady, jadłospis

Dieta Montignaca - grupy produktów żywieniowych, etapy i zasady, jadłospis

Dieta Montignaca została opracowana przez doktora Michaela Montignaca. Autor tej diety odchudzającej założył, że przyczyną tycia jest zły dobór poszczególnych składników posiłków, a nie sama ich kaloryczność. Stworzył tabelę produktów, w której określił...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny mają produkty wysoko przetworzone. Po spożyciu takich produktów bardzo szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, co sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są przeciwwskazane dla osób z...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty zawierające niski indeks glikemiczny są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Czekolada chroni przed cukrzycą

Czekolada chroni przed cukrzycą

Statystyki podają, że w Polsce na cukrzycę cierpi ponad 2 miliony osób. Choroba sprawia, że przez resztę życia trzeba kontrolować poziom cukru i stosować odpowiednią dietę. Istnieją jednak sposoby, by się przed nią ochronić. Udowodniono, że kilka kostek...

Kawa

21 zaskakujących korzyści z picia kawy

21 zaskakujących korzyści z picia kawy

Kawa nie cieszy się dobrą reputacją - ma właściwości uzależniające, może niekorzystnie wpływać na zdrowie, a w dodatku jej ciemny kolor łatwo przebarwia szkliwo zębów. Często zapominamy o tym, że kawa to nie tylko kofeina, ale również inne substancje,...

Słodycze

Cztery objawy wysokiego cukru we krwi

Cztery objawy wysokiego cukru we krwi

Cukier - słodki i niebezpieczny nałóg Czujesz się często ospały, masz ochotę na coś słodkiego i ewidentnie brak ci energii? To mogą być oznaki podwyższonego poziomu cukru we krwi, który prowadzi do rozwoju cukrzycy. Okazuje się, że wielu chorych nawet...