Kobieta , 43 lata Wiem, co to jest indeks glikemiczny. Intryguje mnie jednak fakt, że niektóre słodycze mają niski indeks glikemiczny. Np. czekolada gorzka 22, czekolada mleczna ok 50 co również plasuje ją jako produkt o niskim indeksie glikemicznym zakładając, że ten wysoki indeks zaczyna się od 70, a średni powyżej 50. Jednak te produkty zdrowy człowiek może jeść w rozsądnych ilościach, a chory np. na cukrzycę musi się nawet od nich powstrzymać. Czy czekolady nie są aż tak szkodliwe jeśli chodzi o indeks?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Dr Anna Brinken 76
Dr Anna Brinken Dietetyk, Szczecin 76 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam, indeks glikemiczny czekolady będzie zależeć od ilości cukru, błonnika, tłuszczu i białka. Błonnik, tłuszcz i białko obniżają indeks glikemiczny. Cukry podwyższają. Proszę przyjąć, że na łyżeczce mieści się 6 g cukru (to 24 kcal - dużo) i sprawdzić wartość odżywczą czekolady podaną na etykiecie. Można policzyć Ile cukru Pani zje w 1 kostce czekolady. Największe zło, to syrop glukozowo-fruktozowy. On najszybciej doprowadzi do otłuszczenia jamy brzusznej, jeśli będziemy go regularnie spożywać. Najzdrowsza jest gorzka czekolada bez zawartości syropu z bardzo małą ilością cukru. Na przykład czekolada gorzka extra 90% zawiera w 100 g 11 g cukru (11% C), czyli w kostce ważącej 8,3 g będzie 0,9 g cukru.
Inne składniki w 1 kostce: 3,6 g tłuszczu (44% T), 1,2 g białka (15% B), 1,4 g wszystkich węglowodanów (17% W). Podsumowując: 44% tł. kwalifikuje czekoladę do produktów wysokotłuszczowych i wysokokalorycznych (558 kcal w 100 g). Mimo to, indeks glikemiczny będzie bardzo niski. Osobiście nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1 kostkę ;) Cukrzykom taka czekolada na pewno nie zaszkodzi. Wystrzegałabym się natomiast czekolady mlecznej, bo z łakomstwa można łatwo w ciągu krótkiego czasu zjeść całą tabliczkę.

Mgr Monika Frank 85
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań 85 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry!
Indeks glikemiczny czekolady zależy od zawartości w niej poszczególnych składników. Im większa zawartość tłuszczu, tym niższy indeks glikemiczny, ponieważ tłuszcze spowalniają wchłanianie glukozy. Czekolada gorzka zawiera także mniejszą ilość węglowodanów, niż czekolada mleczna. Osoba chora na cukrzycę powinna szczególnie unikać tej drugiej, gdyż szybko podniesie poziom glukozy w krwi. Jak Pani zauważyła, osoba zdrowa może jeść czekoladę, ale w rozsądnych ilościach.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Światowy Dzień Czekolady
http://warszawa.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-czekolady.html?c=7

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny.
  • Indeks glikemicznyIndeks glikemiczny – IG (ang. glycemic indeks), określany także jako wskaźnik glikemiczny, to klasyfikacja produktów żywnościowych, która powstała na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po posiłku glikemia poposiłkowa.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Słodycze

Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru

Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru

Mamy dobre informacje dla miłośników czekolady - ulubiony słodki przysmak wielu osób nie tylko poprawia nastrój, ale również świetnie wpływa na zdrowie. Naukowcy odkryli, że jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru. Jaka...

Słodycze

Czekolada

Czekolada

Czym różni się naturalna czekolada od wyrobu czekoladopodobnego? W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym czy palmowym. Produkt ten zawiera sporą ilość tłuszczów trans, które zatykają...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta Montignaca - grupy produktów żywieniowych, etapy i zasady, jadłospis

Dieta Montignaca - grupy produktów żywieniowych, etapy i zasady, jadłospis

Dieta Montignaca została opracowana przez doktora Michaela Montignaca. Autor tej diety odchudzającej założył, że przyczyną tycia jest zły dobór poszczególnych składników posiłków, a nie sama ich kaloryczność. Stworzył tabelę produktów, w której określił...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Niski indeks glikemiczny - produkty, wpływ na wartość

Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Produkty zawierające niski indeks glikemiczny są zalecane dla osób z cukrzycą (diabetyków). Ponadto dieta Montignaca została opracowana...

Produkty żywnościowe

Superprodukty, których powinieneś spróbować w 2016 roku

Superprodukty, których powinieneś spróbować w 2016 roku

Spirulina Chociaż spirulina, niebiesko-zielona alga, występuje w naturze od około 3,5 miliarda lat, w naszych kuchniach nadal gości dość rzadko. Szkoda, ponieważ to cenne źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, zeaksantyna,...

Żywność ekologiczna

Czym jest moringa?

Czym jest moringa?

Drzewo życia Pochodząca z Indii roślina od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Ze względu na wiele właściwości leczniczych zyskała nawet nazwę "cudownego drzewa" lub "drzewa życia". Obecnie można ją kupić w postaci zielonego proszku, który...

Słodycze

Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów....

Zdrowe odżywianie

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskowęglowodanowa opiera się na indeksie glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny określa wpływ żywności na poziom cukru w naszym organizmie, przyporządkowując poszczególnym produktom spożywczym różne wartości od 1 do...

Zdrowe odżywianie

Produkty pełnotłuste są lepsze niż odtłuszczone

Produkty pełnotłuste są lepsze niż odtłuszczone

Naukowcy dostarczają coraz więcej dowodów na to, że pełnotłuste jedzenie jest niesłusznie demonizowane. Tłuszcz kojarzy się z tyciem, więc producenci żywności prześcigają się w wytwarzaniu produktów nisko lub beztłuszczowych, a przy okazji bezcukrowych,...